RUKOMET

JOKANOVIĆ SREĆAN NA ISLANDU Odlazak na čarobno ostrvo kao sedmica na lotu

Golman iz Kotor Varoša Petar Jokanović produžio je ugovor sa islandskom ekipom IBV za još tri sezone i na taj način dugoročno se vezao za najrukometniju zemlju svijeta.

Slobodno se može reći da je ova magična igra religija na krajnjem sjeverozapadu Evrope, a Jokanović se potpuno uklopio u novi svijet, shvatanje rukometa, ali i okruženje. Kako dobre stvari ne treba mijenjati po svaku cijenu, ovog ljeta samo je na papiru potvrdio opredjeljenje da ostane na Islandu još dugi niz godina.

– Priznajem da sam bio pomalo skeptičan kada sam dobio ponudu. Ne sa ruko-metne strane, jer sam naravno znao da je to nacija koja obožava ovaj sport, ali me malo mučilo hoću li se uklopiti i kako ću se snaći. Vodio  sam sa idejom da ću izdržati godinu, ali je sve od samog dolaska leglo na svoje mjesto. Gradić Vestmaneja je na ostrvu koje ima oko 5.000 stanovnika i svi su kao jedna velika porodica, a rukomet je kohezivni faktor. Nema utakmice da tribine nisu pune – priča Jokanović kako mu se Island uvukao pod kožu.

Dugo je bio jedini stranac u tamošnjem rukometu, a i sada je jedan od rijetkih koji su odlučili da karijeru grade u zemlji ribara, gejzira i termalnih voda. Kako je u potpunosti pronašao sebe i iz dana u dan ima sve više prijatelja, vremenom je shvatio da ne bi imao ništa protiv da i poslije rukometa ne mijenja adresu.

– Nadam se da imam još cijelu deceniju karijere ispred sebe. Ipak, trudim se da gledam i malo dalje pa sam završio trenersku školu u Tuzli i već počeo da “pečem” zanat. Svaki klub na Islandu, pa tako i moj, ima rukometnu akademiju. Nju vodi naš trener Erlingur Ričardson, a ja sam dobio ulogu da radim sa golmanima. On je sjajan stručnjak sa iskustvom iz Bundeslige i zaista mi mnogo pomaže. Zato se trudim da upijam sve što mi kaže, jer su mi planovi u vezi sa rukometom i sa ostankom na Islandu – naglasio je nekadašnji golman Mladosti, Borca, Der-vente, Leotara i Bosne.

Uskoro bi trebalo da mu se pridruži i djevojka, tako da će mu i sa te strane biti mnogo lakše.

– Došla bi i ranije jer je već pronašla posao u struci, ali je morala da se vakciniše. Ovdje je vakcinu primilo više od 80 odsto stanovništva i više nema nikakvih mjera – naglasio je Jokanović.

IBV je pretprošle godine osvojio Kup, prošle Superkup pa su sa velikim ambicijama ušli u novi šampionat koji su počeli pobjedom.

– Nismo mnogo promijenili ekipu. Penzionisao se jedan od najboljih igrača, ali se vratio jedan iskusni iz Bundeslige i došao jedan momak sa Farskih ostrva. Prema projekcijama treći smo kada je riječ o favoritima i cilj je bar jedan trofej. Liga je sve jača, jer se u minule dvije godine vratilo 80 odsto igrača iz inostranstva. Oni obožavaju svoju zemlju pa se pri kraju karijere svi vraćaju kući – naglasio je Jokanović.

Pred izbijanje pandemije postojala je mogućnost da dobije angažman u Bundesligi, posao je praktično bio završen, ali je sve propalo.

– Nije da nemam ambicije, volio bih da se oprobam u najboljoj ligi svijeta, ali neću žaliti ni ako se to ne desi. Kada pogledam odakle sam krenuo, Island je kao sedmica na lotu. Dobio sam sve što sam poželio, zavoljeli su me kao svoga i što je najvažnije radim ono što volim. Samo da me zdravlje posluži i sve će biti odlično – zaključio je Jokanović.

Planski rad

Sjajna generacija Islanđana polako silazi sa scene pa trenutno malo trpe i rezul-tati nacionalnog tima. Ipak, Jokanović uvjerava da će se vrlo brzo vratiti u sam vrh.

– Rade odličan posao sa mlađim kategorijama, jer da nije tako, baza od 300.000 stanovnika ne bi bila dovoljna za vrhunske rezultate, a sve bolji su i u košarci i fudbalu. Djecu sa šest godina usmjeravaju ka sportu, selektuju praktično bez greške i najbolje okupljaju nekoliko puta godišnje. Zato iz svakog godišta odskoči bar jedan, ako ne top klasa onda vrhunski igrač. Sa takvim radom rezultati ne mogu da ne dođu – objasnio je Jokanović.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button