BIHFUDBAL

Zeljković o prekinutom meču: Veležu slijede žestoke kazne, za sve je kriv predsjednik Hasić

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković najoštrije je osudio sinoćnji huliganski napad na sudiju Sabriju Topalovića nakon utakmice između Veleža i Borca.

Prvi čovjek Fudbalskog saveza u razgovoru  portal Kliks najavio je najoštrije moguće sankcije organizatorima susreta, te predsjedniku Veleža Šemsudinu Hasiću kojeg smatra najodgovornijim.

Nakon prekinute utakmice između Veleža i Borca glavni sudija meča Sabrija Topalović napadnut je u blizini Jablanice u automobilu u kojem se nalazio zajedno sa svojim pomoćnikom Admirom Šehovićem i supervizorom suđenja Adnanom Alispahićem.

Do napada je došlo u tunelu Lendava, gdje je prema prvim informacijama presreten automobil u kojem se nalazio Topalović, a nakon toga je zapaljen.

-Najoštrije osuđujem sinoćnja dešavanja. Takvim stvarima nije mjesto u sportu, u fudbalu u i u društvu. Danas su zakazane vanredne sjednice Takmičarske i Disicplinske komisije Fudbalskog saveza BiH i očekujem najstrože kazne za organizatora utakmice FK Velež, ali i za njihovog predsjednika Šemsudina Hasića koji je izazvao sve ovo što se desilo – kazao je Zeljković.

Svoj stav je objasnio navodima da „Hasić unazad mjesecima u medijima daje zapaljive izjave i ide putem koji nije fudbalski”.

-To je njegov izbor i sramota. To što obrće stotine miliona KM u zdravstvu i što je dobar privrednik zaslužuje čestitke, ali u fudbal je zalutao. Napad koji se desio na sudije mogao je završiti tragično i mogle su pasti mrtve glave. Zato ćemo tražiti najoštrije moguće kazne i da stanemo tome u kraj, jer Fudbalski savez BiH je ozbiljna organizacija koja mora da stane iza službenih lica i sigurno kazna mora biti drastična za primjer drugima –  istakao je Zeljković.

Uutakmica 10. kola m:tel Premijer lige BiH između Veleža i Borca prekinuta je u 81. minuti zbog ulaska domaćih navijača na teren te se nije nastavila. Prema Pravilniku Fudbalskog saveza BiH, Rođenima prijeti suspenzija stadiona, novčana kazna i mogućnost oduzimanja bodova.

-Čuo sam se s mnogim ljudima jutros, uključujući i legendu Veleža Seada Kajtaza koji je takođe razočaran onim što se desilo. Žao mi je što će istinski navijači Veleža narednih sedmica ispaštati zbog onoga što se desilo, ali sankcije su neminovne. Pravilnik je jasan i propisane su kazne. Logično je da će stadion biti suspendovan i da će Hasiću biti zabranjeno obavljanje funkcije predsjednika. Mi kao Fudbalskog saveza BiH imamo tu mogućnost, pogotovo jer je nekoliko puta već dobivao novačne kazne, ali to očigledno kod njega ne igra nikakvu ulogu. On ima svoje ciljeve koji nisu ispravni – zaključio je Zeljković.

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH dodao je da su otužbe o planskim greškama sudija orkestirane iz Hasićeve „kuhinje“ i određenog broja ljudi koje je pokušao okupiti oko sebe, ali da će Savez hitno reagovati nakon posljednjih nemilih događaja i da će učiniti sve da zašiti svoj integritet, ali i sva službena lica koja su dio Fudbalskog saveza BiH.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button