NEKATEGORISANO

Namješteni mečevi na Olimpijskim igrama u Riju!

Brojne bokserske borbe na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine sada su pod sumnjom da su namještene, nakon što je nezavisnom istragom utvrđeno da su sudije bile u dosluhu kako bi namiještale borbe.

Međunarodna bokserca asocijacija (AIBA) angažovala je Ričarda Meklarena da izvrši istragu u vezi sa Igrama u Riju, a on je saopštio da je utvrđeno da su pojedini zvaničnici AIBA birali one sudije koji će im pomoći da manipulišu borbama.

– Ključni ljudi su odlučili da se pravila ne odnose na njih – rekao je Meklaren i dodao da među sudijama vlada „kultura straha, zastrašivanja i poslušnosti“.

Istragom nije zaključeno koliko je tačno mečeva bilo pod uticajem korupcije, ali prvobitna procjena glasi – blizu 11, možda manje.

– U to računamo one za koje sigurno znamo i one za koje postoji sumnja.

Prema riječima Mekalrena, sudijama je na jutro borbe govoreno ko treba da pobijedi, ali nije utvrđeno ko je bio na čelu prevare.

Bilo je glasina o namještanju – bokser Majkl Konlan čuo je glasine da organizatori namiještaju borbu u korist njegovog protivnika Vladimira Nikitina. Iako je Konlan bio impresivan i djelovalo je da je pobijedio, sudije su pobjedu dodijelili Nikitinu, na šta im je Irac pokazao srednji prst i nazvao ih varalicama.

Meklaren nije potvrdio da li je ta borba u pitanju, ali je otkrio da je bilo razgovora o mitu od 250.000 dolara za pobjedu mongolskog borca nad francuskim u polufinalu – mito nije prošao, a Mongolac je izgubio uz „veoma neobično bodovanje“. Navodi se i da je „bilo problema“ u borbi u kojoj je Toni Joka savladao Džoa Džojsa.

Ima naznaka i da je korupcije bilo na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, a vidjećemo hoće li biti i konkretnijih imena i dokaza.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button