KOŠARKAREGION

HRVATI PRED KLASIK Svaka čast Zvezdi, ali Partizan je Partizan

Ni jedni ni drugi nemaju najviše trofeja prvaka Evrope u regionu (Jugoplastika), niti su prvi donijeli najvredniji pehar u Jugoslaviju (Bosna), ali jednostavno kada igraju ova dva tima, onda slijedi košarkaški spektakl.
Cibona i Partizan su nekada bili sinonim za košarku, pa su i u godinama poslije rata nastavili da biju bitke pod obručima, koji su poslednjih godina malo otišle u drugi plan. 
Kako zbog nešto lošijih sezona pomenuta dva tima, tako i zbog dominacije Zvezde i Budućnosti u regionu.
Ipak, sada na startu ABA lige jedina dva neporažena tima su baš Cibona i Partizan i danas, poslije meča u Zagrebu, jedna od dvije ekipe izgubiće taj oreol. 
U najavi večerašnje utakmice u ”Draženovom domu”, zagrebačke ”Sportske novosti” trojku Dušana Kecmana opisuju kao ”nož u srce” Ciboni, a na temu višedecenijskog rivalstva dva kluba nemaju nikakvu dilemu:

– Uz dužno poštovanje Crvenoj zvezdi i Budućnosti, koji u poslednjih pet godina dominiraju ABA ligom, kad se gleda unazad kompletne dvije decenije, najveće regionalno rivalstvo još uvijek je ono Cibone i Partizana, koji su se dvaput susretali u finalima, po jednom u četvrtfinalu i polufinalu, dok su u modernoj istoriji – nakon raspada nekadašnje države – međusobno odigrali čak 50 utakmica, 10 u Evroligi i 40 u ABA ligi – navodi se na početku njihovog opširnog teksta, u kome se poseban akcenat stavlja na evroligaške duele Cibone i Partizana, u kojima Zagrepčani imaju bolji skor, 7-3 u pobjedama.
S tim u vezi, podsetili su i na ”šou” Ace Petrovića u Beogradu, u prvom posljeratnom evroligaškom susretu, januara 1998. godine, kada je Cibona slavila u ”Pioniru” sa 78:70.

– Izašao je na teren prije ekipe kako bi “otupio navijačku oštricu” za igrače, burno slavio svaki koš, plesao uz aut-liniju kad su “vukovi” došli nadomak pobjede – podsjeća se u tekstu.
Ali, od tada je prošlo mnogo vremena, a proteklih šest godina bez pobjede nad Partizanom u Zagrebu opisuju se kao Cibonina ”ljuta rana”.
I na sve to dolazi Željko Obradović, najtrofejniji evropski košarkaški trener svih vremena. Spektakl u Zagrebu je zagarantovan.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button