FUDBAL

Amerikanac se zalaže: Zbog Vlahovića mijenjaju pravila transfera

Vlasnik Fjorentine Roko Komiso želi da mijenja transfer pravila koja vladaju u Evropi.

Pomenuti biznismen je spomenuo slučaja Dušana Vlahovića koji je postao jedan od najtraženijih igrača u Evropi.

Vlahovića Juventus želi već na zimu, Fjorentina traži 90 miliona evra, a javio se i Liverpul. Komiso je ponudio novi ugovor koji je odbijen, a posebno mu je zasmetala provizija agentia.

– Nešto se mora mijenjati jer su klubovi postali nemoćni pred zahtjevima igrača, a osobito menadžera. Mi smo mu dali sve. Priliku da bude glavni napadač i on je briljirao. Sad traži puno veću platu i meni to nije normalno. Ne mogu se potpisivati petogodišnji ugovori koji zapravo to nisu petogodišnji jer se već nakon dvije ili tri godine počne pregovarati o novome jer igračima porastu apetiti. Ne mogu igrači tražiti drugi ugovor samo jer žele više novca. Nikad nisam imao slučaj da mi je fudbaler došao i rekao da bi želio manji ugovor jer nije dobro igrao – rekao je Komiso.

Amerikanac se zalaže za promjene.

– Provizije menadžera su ogromne. Oni zarađuju i na transferima i uzimaju proviziju od igrača. Toga nema u Americi. Nema plaćanja transfera. FIFA, UEFA, Serie A i Premiership nešto moraju napraviti. U Engleskoj je situacija bolja nego u Italiji jer se prema tamošnjem zakonu ugovor može produžiti samo za jednu godinu. U Italiji toga nema i sve zbog zakona iz 1981. godine. Ne možemo dopustiti da igrač želi otići sljedeći dan nakon što odigra jednu dobru sezonu. Italija ima i veliki problem s time da pravila ne vrijede jednako za sve klubove. Svakih šest mjeseci moramo podnositi dokaze o likvidnosti kluba, a drugi klubovi to ne rade. Inter je osvojio titulu i tek nakon toga morao je krpati rupe u budžetu. Agenti žele da igrači češće mijenjaju klubove da bi oni imali proviziju.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button