KOŠARKA

Beograd na listi učesnika: Stvara se NBA Evropa

Već duži niz godina evropska košarka se nalazi u krizi, koju je donio rat između Evrolige i FIBA.

Evroliga je uzela najbolje evropske klubove i napravila poluzatvoren sistem takmičenja, dok je FIBA u nastojanju da barem djelimično povrati primat u košarci na „starom kontinentu“, osnovala novo takmičenje „Ligu šampiona“.

Na sve to godinama nikako da se usaglase stavovi oko kalendara takmičenja, gdje najviše ispaštaju igrači čiji raspored je prenatrpan, pa često nemaju mogućnost nastupa za reprezentacije, a sudijama iz Evrolige da sude na takmičenjima pod organizacijom FIBA.

Kako prenosi španska „Marka“, krovna košarkaška organizacija sada pregovara sa NBA ligom, o mogućem osnivanju novog takmičenja „NBA Evropa“!

Ove tvrdnje potkrepljuje činjenica da iz FIBA ovo pisanje španskog lista nisu demantovali, a takođe su i potvrdili da su vođeni sastanci sa rukovodećim ljudima najjače košarkaške lige sveta, tokom septembra meseca.

– FIBA potvrđuje da je, nakon poziva upućenog predsjedniku i izvršnom direktoru evroligaške košarke i akcionarima Eurolige Commercial Assets (ECA), održan sastanak sredinom septembra na kojem se razgovaralo o ujedinjenju evropske košarke. Kao ključni akter za rast našeg sporta i dugogodišnji FIBA partner, NBA, takođe je bila pozvana i učestvovala je na sastanku. Nakon diskusije, sve strane su se složile da održavaju redovne sastanke u narednim mjesecima, poručeno je u saopštenju FIBA.

Madridski list navodi da Amerikanci sa FIBA kreću u projekat „NBA Evropa“, a navodno komesar najjače lige svijeta, Adam Silver ističe London i Pariz, kao glavne ciljeve NBA. Iako ovi gradovi nemaju košarkašku tradiciju, ali su zato velika tržišta. Ipak španska „Marka“ spominje i Beograd kao važnog sudeonika.

– NBA Evropa sanja da ujedini Madrid, Barselonu, Moskvu, Kaunas, Tel Aviv, Beograd, Atinu… Sve, piše renomirani španski list. Očigledno, evropskoj košarci predstoje velike promjene, a priče o NBA Evropi djeluju kao prilično realna opcija, pogotovo kada se u obzir uzme nezadovoljstvo brojnih evroligaških timova načinom koji Đordi Bartomeu vodi  takmičenje. Međutim ti klubovi imaju i potpisane višegodišnje ugovore sa Evroligom.

(Srpskainfo)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button