EVROPSKE LIGEFUDBAL

Dječak iz favele koga savjetuje Ronaldinjo osvojio Lids i Premijer ligu

Plakao je kada je Ren prošlog ljeta prihvatio ponudu Lidsa tešku 18.600.000 evra. Dobar dio saigrača je pohrlio u kancelarije rukovodećih zahtijevajući da se transfer stopira. Francuski klub nije promijenio odluku, a Rafinja Dijas Beloli danas vjerovatno zahvaljuje Bogu i svim svecima što se sve baš tako odigralo.

Da nije postao dio ultra-ofanzivnog kolektiva Marsela Bijelse i zapelsao na najblještavijoj pozornici Premijer lige predstavivši Englezima “Žoga bonito”, jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Brazila poslije kafe i banana, pitanje je kada bi i da li bi uopšte uslijedio poziv za A selekciju „Selesaa“. Jer da se ne lažemo, nije isto pakovati, postizati golove i provlačiti loptu kroz noge čuvarima u najkonkurentnijoj ligi planete i isto to raditi u Ligi 1.

A želio je Rafinja da ostane u Francuskoj, sa Renom igra Ligu šampiona i vrlo je moguće da bi mu učešće u elitnom takmičenju sa klubom iz Bretanje donijelo više štete nego koristi… Jer su crveno-crni prošlogodišnju prvu fazu završili sa samo jednim bodom na kontu u grupi u kojoj su osim kasnijeg osvajača Čelsija, bili još Sevilja i Krasnodar.

Sudbina se poigrala sa stazama karijere kakvu je on zamišljao i predodredila mu najizazovniji put. Jer nepisano je pravilo da ako uspijete u Premijer ligi, možete svuda. Kao i nebrojeno brazilskih klinaca koji se rode sa magijom u nogama koja čeka da bude otkrivena rastao je u favelama Porto Alegrea. Otac, lokalni muzičar samba benda, omogućio mu je da se kao sedmogodišnjak nađe na rođendanskoj proslavi neponovljivog Ronaldinja… Nekih tri mjeseca prije nego što je Dinjo prešao iz Pari Sen Žermena u Barselonu. Bio je to prvi od mnogih susreta klinca sa fudbalskim idolom koji mu je vremenom postao prijatelj.

– Ronaldinjo je rođen u naselju u kojem sam ja odrastao, pa su ga moj otac i stričevi poznavali. Uvijek sam želio da budem kao Ronaldinjo. Stvari koje je radio na terenu, koristio je svaki minut za uživanje sa loptom. Kao da je svima poručivao „dajte mi loptu i izmamiću vam osmijeh” – rekao je Rafinja.

O njihovoj bliskosti, malo šta svjedoči tako vjerodostojno kao gol koji je Rafinja posvetio preminuloj majci brazilske fudbalske legende. Čvrst dokaz zahvalnosti porodici Gaušo i svim savjetima kojim ga je tata fudbala nesumnjivo usmjeravao.

Kada vas u tako ranoj mladosti samo dotakne aura fudbalera kakav je Ronaldinjo, a mnogi će reći da je fudbal koji je igrao, dvije, tri sezone u Barseloni, bio neponovljiv, onda ste predodređeni za velike stvari. Da li ćete te velike stvari ugrabiti zavisi isključivo od vašeg mentalnog sklopa, ali Rafinja je uhvatio idealan kurs, njegova barka je raširila jedra i grabi ka luci u kojoj su usidreni neki od najvećih klubova planete.

Za njega se ozbiljno interesuje Liverpul, nedavno je potvrdio njegov agent Deko, a želju ne kriju ni Čelsi i Mančester junajted. Mnogi ga vide kao nasljednika Mohameda Salaha ukoliko Egipćanin do ljeta ne bude želio da produži ugovor sa „redsima“. Deko je već nagovijestio okvirnu cijenu koja debelo odudara od vrijednosti koju je istakao specijalizovani Transfermarkt. Nekadašnji reprezentativac Portugalije vjeruje da je 32.000.000 malo za njegovog štićenika, da će tržište diktirati cijenu i da je realnost ukoliko ga budu “napali” premijerligaši, da napusti Lids za 60.000.000 evra.

Odakle momku kojeg je u tinejdžerskim danima, Deko izvukao iz brazilskog Avaija i bez seniorskog nastupa preveo u Evropu, ovako paprena cijena? Nije pala sa neba preko noći, već ju je sam fudbaler gradacijski podizao – počev od dvogodšnjeg boravka u Vitoriji Gimaraeš gdje je 84 utakmice postigao 22 i namjestio 13 golova. Početna suma od 600.000 koju je Vitorija platila Avaiju narasla je desetostruko kada ga je za nešto više od 6.000.000 pazario lisabonski Sporting. Godinu dana se zadržao u portuglaskoj prestonici, te krenuo put Rena za 21.000.000 evra. Timu iz Bretanje je pomogao da se domogne Lige šampiona, a ukupno upisao osam golova i sedam asistencija na 36 mečeva, prije nego što je, kao što rekosmo u suzama napustio „Roazon park“.

Nije samo Marselo Bijelsa bio svjestan da Rafinja posjeduje savršen premijerligaški kroj. Uvidio je to i Bruno Fernandeš još prije svog odlaska u Englesku, kada je zajedno sa Brazilcem dijelio svlačionicu u Sportingu.

– Nedostaje mi Rafinja. To je fudbaler sa kojim imam drugačiju hemiju na terenu u odnosu na ostale. On  zna kako razmišljam i šta sam naumio. Nedostaje mi i zato što donosi mnogo radosti u svlačionicu. U isto vrijeme je vrlo posvećen, odgovora i jedan od najvećih radnika koje poznajem – pričao je Bruno o prijatelju i nekadašnjem saigraču kojeg je u jednom momentu posavjetovao da se otisne u Premijer ligu.

Neka uživaju navijači Lidsa, dok se Samba bude plesala na „Eland roudu“, jer kako kaže Deko, Rafinja će brzo prerasti trenutni klub. (Mozzartsport)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: dewasgp
  2. Povratni ping: hk
Back to top button