EUROKUPOVIFUDBALREGION

Pobjeda koju Partizan čeka 38 godina…

Te jeseni 1983. godine, Partizan je, poslije punih pet godina, ponovo imao priliku da izađe na evropsku scenu. Poslije osvojene titule prvaka Jugoslavije, devete po redu, crno-bijeli su sa mnogo očekivanja startovali u tadašnjem Kupu evropskih šampiona.

U prvom kolu, Partizan je bez većih problema u dvije utakmice savladao norveški Viking (5:1 u Beogradu, 0:0 u Stavangeru), a onda je žrijeb bio nemilosrdan. Partizan je tada izvukao Dinamo iz Berlina.

Zanimljivo, to je bilo treće uzastopno učešće Partizana u Evropi i u Kupu šampiona u kojem za rivala dobija klub po imenu Dinamo!

Prvo je to bio kijevski Dinamo 1976, zatim drezdenski Dinamo 1978, i na kraju i berlinski Dinamo, 1983.

Već u prvom minutu prvog meča u Istočnom Berlinu, odigranog 19. oktobra 1983, Partizan plaća danak neiskustvu i prima gol. Strelac je bio Falko Gec, a pred kraj poluvremena i centarfor Ernst se upisuje u strelce i to je konačnih 2:0.

U Beogradu, na današnji dan, 2. novembra 1983, neopisiva gužva. Malo je utakmica u novijoj istoriji Partizana, od 1966. pa do sada, bilo tako posjećeno. Igra je bila izjednačena, Partizan je strpljivo napadao, a u 28. minutu došao do prednosti. Dževad Prekazi je izveo slobodan udarac sa preko 30 metara, topovski, lopta je prevarila sjajnog golmana Rudvalajta i to je bilo 1:0!

Ipak, tih 1:0 je ostalo do samog kraja. Ono što je zanimljivo kada je ova utakmica u pitanju je činjenica da je to posljednji trijumf Partizana u Kupu/Ligi šampiona (ako se ne računaju kvalifikacije) do dana današnjeg…

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button