FUDBAL

PIKSI KAO IZ TOPA Kakav eventualni Mundijal? Idemo u Katar!

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković najavio je meč protiv Portugalije i govorio o spisku igrača na koje računa za taj meč 14. novembra.
Srbija će u Lisabonu juriti isključivo trijumf kojim bi direktno otišla na Mundijal u Kataru, a koji se igra u novembru i decembru 2022. godine.

Da li je tačno da Filip Kostić i Filip Đuričić imaju problema sa povredama?

– Kostić nije igrao i Đuričić oseća bolove u mišiću. Sačekaćemo ovaj vikend, pa da vidimo kakvo je stanje. Imaćemo bolje informacije kada budu došli ovde. Oni su na spisku i očekujem da se pojave na prozivci”, rekao je Stojković u uvodu.

Možete li da sumirate vaš rad od početka?

– Manje je od devet meseci. Kada smo počeli bio je april. Dovoljno je prošlo vremena da možemo da damo komentar. Od početka do danas mislim da možemo da budemo zadovoljni, i igrom i ponašanjem i bodovima koje imamo na saldu. Pozitivan momenat za reprezentaciju, od prve utakmice protiv Republike Irske, do Azerbejdžana u Beogradu. Ali posao nije završen, složićete se da i vi i javnost možete da date pozitivnu ocenu za dosadašnje urađeno. To se vidi i to je jako važno i igračima. Svi igrači su pod skenerom, da se prate i to nam je odgovornost profesionalna. Vanja je stanraddan u svom timu. U poslednjih nekoliko utakmica je ostavio izvanredan utisak i nema dileme da se radi o golmanu koji poseduje visoke kvalitete. To pokazuje iz nedelje u nedejlu i to je razlog zbog čega je pozvan, kao i ponašanje na golu Torina. Zaslužio je da bude pozvan.

Da li se čuo sa Dušanom Tadićem?

– Da vam kažem istinu, ja se ne čujem sa igračima. Nije potrebno da ih ja zovem ili oni mene. Da se čujemo telefonom, ne. Dogovor je da tu komunikaciju imaju sa direktorom Stojanovićem. Ako me pitate za ono što se desilo, važno mi je da je postigao gol i da je zdrav. Pokazao je visoku klasu, a sledeći put mora da pazi na stativu. Stativa se nikada neće pomeriti, ona će uvek biti tamo.

Hoće li biti promena za Lisabon u odnosu na meč u Beogradu?

– Svaka utakmica je različita i ne postoje dve iste utakmice. Ne postoje dva ista ambijenta. Ne postoji ništa što je isto. Treba biti dovoljno skoncentrisan, dobar, motivisan, bolji za jedan gol od Portugalije. Ništa se neće menjati u pripremi utakmice, niti nas zanima protiv koga igramo. Zanima me samo kako se ponašamo na terenu i kak oda odigramo najbolje što možemo. Ime protivnika je totalno nebitno. Znamo da su jedna od najboljih ekipa u Evropi, ali to ne menja ništa kod nas. Zaboravite da ćemo ići sa belom zastavom. Idemo da napadamo i na pobedu.
Potom je selektor rekao da nije pretjerano bitno da li igrači igraju u klubovima, pošto štoperi, prije svih Matija Nastasić, nije bio standardan.

– Postoje tri opcije za Katar: prva da odigramo u ‘full’ sastavu, druga je da odigramo sa igračima koji nisu igrali do sada i treća je da bude miks. Koju ćemo opciju izabrati, to ćemo videti. Ali ko god da izađe protiv Katara, verujem da će pružiti svoje najbolje. Treba biti pametan i mudar, Katar je utakmica koja nema značaj, prijateljska, a vi znate moje mišljenje o prijateljskim utakmicama. Pretpostavljam da će doći do izmena za tu utakmicu – istakao je Stojković.

Mitrović, Vlahović i Tadić popunjavaju statističke kolone svakog vikenda. Koliko vas to rekaksira ili stvara pritisak na Fernanda Santoša?

– Nema tu tajni, sve se zna. To što ja znam o Portugaliji, to i kolega zna o Srbiji. Bitno je da je zdravstveni bilten u redu i to me raduje jedino. Njihove igre u klubovima su razlog zbog kog su u reprezentaciji. Raduje me da su svi motivisani, da jedva čekaju da dođu i da igraju utakmicu koja se pruža 14. novembra. Oni žive za tu utakmicu i pruža im se prilika da udare pečat celog našeg rada od početka marta. Momenat istine.

Da li bi eventualni odlazak na Mundijal bio najveći uspeh selektora u njegovoj trenerskoj karijeri?

– Kako bre “eventualni”? Moramo da idemo u Katar!”, brecnuo se Piksi, pa nastavio: Ne, neće… Predvideli smo dobro da će finale biti sa Portugalijom u Lisabonu. Nismo pogrešili u proceni. Skoncentrisani smo od skupljanja do skupljanja. Cilj je odlazak u Katar, to je naša želja. To sam postavio sebi kao zadatak. A, ako se ne ode, to nije tragedija. Postoje sportske nesreće. To da ćemo dati poslednji atom snage, da ćemo igrati hrabar i moderan fudbal, tu nemojte da imate nikakvu dilemu. Da li ćemo da pobedimo, to ne znam. Ali da će Srbija biti prava, kao i do sada, nema nikakve dileme. Ako se kvalifikujemo, biće to lep uspeh celog našeg kolektiva. Jedva čekamo tu utakmicu. Pucaćemo iz svih oružja, pretpostavljamo da će nam trebati pobeda, ali oni 11. igraju u Dablinu i treba im pobeda, pa da sačekamo. Želimo da svaki Srbin aplauzom isprati reprezentaciju. Verujem da će to biti dobro na kraju – zaključio je konferenciju Dragan Stojković.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 티비위키
Back to top button