ATPTENIS

Novak nikada nije bio bliži „vječnom rekordu“

Novak Đoković je osvajanjem turnira u Parizu još jednom pomjerio granice mogućeg u svijetu muškog tenisa. Ipak, sada je na redu onaj za koji su mnogi mislili da je nedodirljiv.

Đoković od ovog ponedjeljka ima 10.940 bodova, pa je prednost u odnosu na drugoplasiranog Rusa dobrano uvećao (Medvedev stao na 7.640). Ipak, Đoković ima neuporedivo manje odigranih turnira u odnosu na gotovo sve u Top 10. Učestvovao je ove sezone na samo 13 takmičenja, dok su Medvedev i Zverev igrali na po 22, Cicipas na 25, Rubljov 27, itd.

I ne samo da je Novak osigurao prvo mjesto do kraja kalendarske godine (uradio to po sedmi put u karijeri i jedini je u istoriji tenisa) i ne samo da je stigao do 37. mastersa, već je obezbijedio da na vrhu bude do februara naredne godine, tačnije do kraja Australijan opena (17. – 30. januar).

Đoković će na vrhu biti sigurno do 31. januara i to će mu biti ukupno 357. nedjelja kako predvodi sve igrače planete.

Kada su u pitanju nedjelje na vrhu liste, pred Novakom se sada nalazi još jedan veliki rekord. Naime, od kada se igra tenis nijedan teniser, niti teniserka nije duže bio ili bila na vrhu liste od Štefi Graf.

Legendarna teniserka je čak 377 sedmica bila na tronu, a Đokovića sada od toga dijeli samo 20 nedjelja ili pet mjeseci! Novak bi do ovog rekorda mogao da stigne krajem juna.

Ovaj rekord je često nazivan vječnim jer se nije očekivalo da će ga iko uspjeti da ugrozi uskoro. Onda se pojavio Novak.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button