EVROPSKE LIGEFUDBAL

Čovjek koji je organizovao let Emilijana Sale osuđen na 18 mjeseci zatvora

Čovjek koji je organizovao let u kome su poginuli fudbaler Emilijano Sala i pilot Dejvid Ibotson osuđen je danas na 18 mjeseci zatvora. Dejvid Henderson (67) je još prošlog mjeseca proglašen krivim zbog bezobzirnog ugrožavanja bezbjednosti aviona, pošto je priznao da je let ugovarao bez dozvole ili autorizacije.

Sala i Ibotson su poginuli januara 2019. u Lamanšu u koji se njihov avions srušio dok je Argentinac letio na potpis ugovora sa Kardifom. Tijelo fudbalera je pronađeno tek dvije i po nedjelje kasnije. Pilot nikad nije pronađen.

Sudija Džastin Fokston je ocenio da je Henderson pokazao “nadmen stav“ i da nije čuvao čak ni najosnovnije podatke o letu. Dodao je da je Henderson svjesno prekršio pravila nadležlnih tijela, a sve “zbog profita“ naravno.

Sala je tog 19. januara trebalo da za 15.000.000 funti pređe iz Nanta u Kardif. Nije stigao na potpis pošto se avion srušio u Lamanš. Uslovi za let bili su užasni, ali Henderson nije mogao da odoli mirisu novca. Ibotson je inače redovno letio za njega, ali nije imao dozvolu za komercijalni prevoz puznika. Niti je imao licencu da leti u toku noću. Dozvola za konkretnu letjelicu – Pajper Malibu – već je bila istekla.

Henderson je ipak bio na odmoru sa suprugom u Parizu, pa je zamolio Ibotsona da pomogne. Čim je čuo šta se desilo nekolicini ljudi je poslao poruku da ćute upozoravajući da će u suprotnom “otvoriti Pandorinu kutiju”.

Na suđenju se moglo čuti i da je vlasnik letjelice izričito rekao Hendersonu da Ibotson ne smije da njom i upravlja, pošto je prethodno već napravio dva prekršaja sa drugim avionima.

Henderson naravno ima pravo žalbe na ovu presudu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button