BICIKLIZAM

Ambasada Rusije uz Kuvalju: Apsurdna zabrana o puštanju himne

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov pozdravio je potez direktora Svjetskog amaterskog prvenstva u biciklizmu Vladimir Kuvalje i osudio odluku Svjetske antidoping agencije (WADA) prema kojoj ruski sportisti ne mogu nastupati pod zastavom svoje zemlje i čuti himnu u slučaju pobjede.

Zabrana je na snazi od decembra prošle godine, kada je Sud za sportsku arbitražu (CAS) oduzeo ingerencije Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) zbog navodnog sistemskog dopinga. Sve od tada do oktobra ove godine ruski sportisti nisu mogli da uživaju u obilježjima svoje države, ali je to promijenjeno na Palama tokom svjetske smotre u amaterskom biciklizmu. Marina Letajeva je prvi sportista iz najveće zemlje svijeta koji je imao čast da na najvišem stepeniku postolja čuje nacionalnu himnu, ali se zbog tog čina Kuvalja i njegova Asocijacija za sport nalaze pod prijetnjom suspenzije.

– Apsolutno je nedopustiva situacija koja se razvila u Svjetskoj antidoping agenciji kada se smatra normalnim nametanje neosnovanih zabrana pod izmišljenim izgovorima. Očigledno je da su takva rješenja apsurdna i tendenciozna. Pozdravljamo Kuvaljin korak. Pokazao je hrabrost i zdrav razum. Doživljavamo odluku o puštanju ruske himne kao izraz iskrene ljubavi prema Rusiji i niko ga ne smije zabraniti – navedeno je za “Glas Srpske” iz Ambasade Rusije u BiH.

Kuvalja je imao mogućnost da izbjegne kaznu, ali je ostao pri svom stavu.

– Ako neko postane svjetski šampion, mora da čuje himnu svoje zemlje. Uskoro idem na sastanak organizatora 100 najboljih biciklističkih trka na svijetu koji će biti održan u Parizu. Zamoljen sam da dam svoja objašnjenja tokom ovog sastanka. Ljudi iz Međunarodne biciklističke unije (UCI) su bili ljubazni, nisu prijetili, samo su upozoravali na zabranu takmičenja. Ali ni tu ne namjeravam da se izvinjavam, jer sam to uradio iz svojih uvjerenja. Smatram da se diskriminacija Rusije vrši na osnovu nesportskih kriterijuma i siguran sam da je nemoguće generalizovati stvari na ovaj način, nemoguće je na ovaj način tretirati sve sportiste iz Rusije – rekao je Kuvalja.

Od trenutka kada je jasno i glasno rekao da je svjesno prekršio pravilo nazvavši ga selektivnom pravdom dobio je na stotine poruka podrške iz najveće zemlje svijeta.

– Ne mogu da izbrojim poruke na društvenim mrežama, a broj intervjua za tamošnje medije je svaki dan veći. Javljaju mi se obični ljudi, ali i sportisti, govore da sam heroj… Hvala im na lijepim riječima, ali ne smatram sebe herojem. Jednostavno, postupio sam kako sam osjetio u tom trenutku. Na svojoj koži najbolje smo osjetili šta znači površno gledanje na stvari i generalizovanje. To je jedna od najgorih stvari, naročito kada pričamo o sportu – zaključio je Kuvalja.

Podrška i van Rusije

Kuvalja je istakao da je dobio podršku od sportista i sportskih radnika koji nisu iz Rusije.

– Boravio sam na završnici Svjetskog prvenstva u boksu u Beogradu, a tada se već “zakuvalo” oko ovog pitanja. Gotovo svi neutralni sa kojima sam pričao podržavaju moju odluku. Kao bivši sportista znam da nema ništa ljepše nego kada čujete himnu svoje zemlje prije ili nakon takmičenja ukoliko ste osvojili zlato. Onima koji se pridržavaju pravila to niko ne bi smio da uskrati. Naravno, zna se šta slijedi za one koji su prekršili antidoping pravila – rekao je Kuvalja. (Glas Srpske/Sportnewsmagazin)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button