FUDBAL

PIKSI OBEĆAO IZNENAĐENJE Sve možete da očekujete

Krenuli smo sa jednim stilom, nema razloga da menjamo formaciju u poslednjoj utakmici. Respektujemo sebe, gajimo atraktivan i napadački fudbal. Naša ideja nije da se adaptiramo Portugalu, već kroz dobru igru da dođemo do nama potrebnom rezultata.

Poručio je ovo selektor Dragan Stojković Piksi sa lisabonskog „Da Luža”. Glavna potka selektorove priče kretala se od respekta prema rivalu do vere u sopstvenu četu.

– Portugal je u velikoj prednosti iz dva razloga – biće domaćin i ima mogućnost da se remijem domogne Katara. Srbija je došla samo da pobedi i ode na Mondijal 2022. Portugal neće igrati na nerešen rezultat. Ko bude bolji, putovaće u Katar. Neće doći 50.000 ljudi da gleda ekipu, spremnu da kalkuliše i traži samo bod. Portugal nije takav tim, nije to ni Srbija. U Lisabonu se sastaju jedine dve neporažene ekipe u neobično brzim i mini kvalifikacijama. Došlo je vreme da vidimo ko je bolji – rekao je Stojković.

Priča o istoriji kao cikličnom fenomenu, mogao bi na Piksijevom primeru da poprimi još jednu dimenziju. Selektor Srbije, pre 37 godina, oborio je golom u finišu Portugalce, poslednji put. Srbija kasnije, u sedam utakmica, nije pobedila.

– Sećam se te utakmice, bio sam mnogo mlad. Uspeo sam da postignem treći gol za pobedu, prošlo je od tada mnogo vremena. Voleo bih da zaigram ponovo, iako je to nemoguće. Sve tradicije mogu da se sruše, tako i naša. Portugal je jaka ekipa, moraćemo da postigemo gol više, u svakom slučaju – naglasio je.

Bez želje da pred izabranicima postavlja hamletovske dileme i podgreva već definisan odličan ambijent, prvi čovek srpskog tima otkrio je još jedan recept za lepu pripremu utakmice odluke.

– Pripremo se da uživamo u Kaškaišu, nedaleko od Lisabona i suncu Portugala. Ne vršim pritiske, niti organizujem sastanke sa igračima. Portugal je jedna od najboljih reprezentacija Evrope. Kristijano može da i sa jednom nogom odluči utakmicu. I nema mnogo filozofije, odlično se poznajemo, kolega Santoš sve zna o našem, kao i mi o njihovom timu.. Zato neka pobedi najbolji u našoj grupi – rekao je Piksi.

SK

Spremio je i iznenađenje Portugalcima. Na pitanje ko bi mogao da bude njegov čovek od poverenja, nasmješio se i kratko konstatovao.

– Možete da očekujete sve… E, sad, u to sam ubeđen, gledaćete dobru Srbiju, spremnu da se upusti u žestoku borbu sa sjajnim Portugalom – obećao je Piksi.

Da je vjera u ekipu dovela Srbiju pred vrata SP u Kataru znaju i fudbalski laici. Odlična atmosfera i sjajan rezultatski niz iznedrili su jaku ekipu, o kojoj fudbalski Lisabon priča sa neskrivenim pijetetom. Posebno ponosan, kapiten Dušan Tadić, odigraće u nedjelju 82. meč u dresu državnog tima.

– Od kada je došao selektor oseća se nova energija, vratio se kult reprezentacije i mnogo se o nama priča. Igramo lepo, kroz kvalifikacije pokazali smo kvalitet i zajedništvo, vratila se vera u srpski fudbal. Protiv Portugala ostaje nam da stavimo samo šlag na tortu – istakao je Tadić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button