FUDBALREGION

“Mnogi reprezentativci su ponikli u Partizanu – najveći problem dece su roditelji”

Gost jutarnjeg programa na TV Prva ovog utorka bio je Ilija Zavišić, bivši fudbaler i dugogodišnji trener omladinske selekcije Partizana.

Povod je bio veliki uspjeh reprezentacije Srbije pobjedom nad Portugalom u Lisabonu i direktnim plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Čak osam igrača iz trenutnog tima “orlova” prošlo je kroz mlađe selekcije crno-belih i, u nekom momentu, “kroz ruke” Zavišića.

– Želeo bih da čestitam svim igračima reprezentacije, selektoru i štabu i Fudbalskom savezu Srbije na ogromnom uspehu koji su postigli i kvalifikacijom za Svetsko prvenstvo. Velika čast i veliko zadovoljstvo je što imamo veliki broj igrača, ne samo iz Fudbalskog kluba Partizan koje sam trenirao, koji su doprineli velikom uspehu u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. To su igrači koji su ponikli u omladinskoj školi Partizana i tu su naučili da igraju, pa je velika čast što su doprineli velikom uspehu – rekao je Zavišić.

Šta ih izdvaja iz mase?

– Mogu da kažem da Aleksandar Mitrović nije bio kod mene, stariji je dve godine od Andrije Živkovića, Saše Lukića i Nemanje Radonjića. Mi dovodimo decu od 12, 13, 14 godina i svi imaju talenat koji ih je preporučio Partizanu. Nismo samo njih doveli, bilo je mnogo igrača, vanserijskih talenata, koji kao deca pokazuju da mogu biti ono što su danas. Kada su deca imala 14 god igrali smo u Banjaluci gde je Lukić bio najbolji igrač turnira, a glavni spiker rekao da je to budući reprezentativac Srbije. Tada se videlo da imaju kvalitet za vrhunske igrače – ispričao je Zavišić.

Potom je istakao šta je najveći problem kod mlađih kategorija i rada sa decom.

– Kada radite sa decom u mlađim kategorijama, najveći problem su roditelji. Mi smo imali dobru situaciju na Teleoptiku jer bilo zatvoreno, pa roditelji nisu mogli da dolaze da posmatraju treninge, ali jesu utakmice. Bilo je dece igrača koji su posle svakog poteza pogledali prvo roditelje, pa trenera, tako da smo imali mnogo teškoća sa tim da kod dece to iskorenimo, da slušaju trenere, a ne roditelje kad je utakmica, da se igraju bez ograničenja. Mislim da smo uspeli u tome kasnije, ali toga ne možete da se otarasite ukoliko su deca konstantno takva i često su dobijala batine od roditelja kada bi odigrala loše – rekao je Zavišić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button