KOŠARKANBA

Samo 12 igrača je “odbranilo” MVP titulu, a Jokić igra istorijsku sezonu

Prvih mjesec dana nove sezone pokazalo je da NBA stručnjaci opet potcjenjuju Nikolu Jokića.

Iako je prošle sezone izabran za najkorisnijeg igrača lige (MVP), pred početak ove nije bio među glavnim favoritima za to priznanje.

Na većini “kladionica” za MVP-ja su se kao glavni pretendenti isticali Luka Dončić, Kevin Durent, Stef Kari…

Četiri nedjelje kasnije priča je i dalje slična, Jokić se i dalje rijetko pominje kao ključno ime u MVP priči.

U prvom planu su i dalje Durent i Kari, tu je sad i Pol Džordž, ali statistika je neumoljiva, niko od njih nije ni blizu Jokića.

Zahvaljujući Srbinu, Nagetsi se bore za vrh Zapada (9-5), a on ima jednu od najboljih ofanzivnih sezona u istoriji NBA lige.

U poređenju sa prethodnom, MVP sezonom, Jokić bilježi približno isti broj poena, ima više skokova, približan broj asistencija, više ukradenih lopti i blokade, bolji šut iz igre i za tri poena, a sve to uz nešto manju minutažu.

Ipak, Jokić je i dalje u drugom MVP planu.

– Vjerovatno postoji nekoliko razloga za to, uključujući ideju da će, u ligi prepunoj transcendentnih talenata, ljudi koji glasaju za nagrade na kraju godine vjerovatnije dati svoj glas prije nekome drugom nego da Jokić bude tek 13. igrač u istoriji sa dvije uzastopne MVP titule, bez obzira što ima ‘čvrst slučaj’ – piše Den Divajn sa “Ringera”.

Jokić je tek drugi igrač u istoriji koji je u prvih 12 utakmica sezone skupio više od 300 poena, 150 skokova i 75 asistencija.

Prvi koji je to uradio bio je Janis Adetokumbo u sezoni u kojoj je osvojio svoj drugi MVP trofej.

A Srbin je na putu i da postane tek peti igrač sa prosjekom od 25-10-5 više od jedne sezone, uz Janisa, Oskara Robertsona, Vilta Čemberlena i Rasela Vestbruka.

Osim toga, Jokić predvodi ligu i u naprednoj statistici – vrijednosti u odnosu na igrača za zamjenu, plus-minus boks (procjena koliko poena na 100 posjeda doprinosiš svom napadu u odnosu na prosječan učinak lige), pobjednički udio za 48 minuta, rejting efikasnosti igrača, procijenjeni plus-minus…

Štaviše, centar Denvera trenutno ima najviši PER (rejting efikasnosti) i WS/48 u istoriji sa 35,06, ispred Adetokumbumbovog 31,86 u sezoni 2019/2020, te Vilta Čemberlena, Majkla Džordana, Lebrona Džejmsa…

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button