FUDBAL

Tzv. Kosovo tuži Srbiju UEFA zbog pjesme i tri prsta, FSS ne nasjeda na provokaciju

Fudbalski savez tzv. Kosova obratio se UEFA radi žalbe na način proslave fudbalera Srbije svog plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Naime, kako je saopšteno iz Prištine, prijava će se odnositi na isticanje nacionalističkih simbola putem majica, otpjevanih pjesama i pokazivanja tri prsta.

Navodno je “problematična” bila pjesma “Veseli se srpski rode”.

– U toj pjesmi se pominju gradovi u dvije susjedne države Srbije, Prizren na Kosovu i Rumija u Crnoj Gori i to je neprihvatljivo. Takva provokacija i nacionalistička gestikulacija nije u skladu sa evropskim vrijednostima, ali je samo dio srpskih šovinističkih i osvajačkih snova i misli – navedeno je u saopštenju.

Potom su “sporne” i majice koje su srpski igrači obukli nakon trijumfa gdje su Kosovo i Metohija sastavni dio srpske teritorije.

Na kraju, u FS tzv. Kosova je zasmetalo i pokazivanje tri prsta koja su od davnina simbol srpstva.

Rukovodstvo FSS neće se oglašavati povodom sramnog saopštenja FS takozvanog Kosova i najave tužbe reprezentativaca “orlova” zbog majica sa natpisom “Veseli se srpski rode”.

Sa Terazija 35 neće ni biti konkretne reakcije posle najave iz glavnog grada južne srpske pokrajine. Smatrajući da je reč o klasičnoj demagoškoj priči, za lokalnu upotrebu, iz vrha FSS dobili smo najavu da neće biti nikakve priče, niti odgovora, na veštački nametnutu temu iz Prištine.

Na drugoj strani, nema ni bojazni da bi FSS eventualno mogao da se nađe na udaru FIFA. Iz jednostavnog razloga – zvaničnici susreta u Lisabonu nisu primjetili nijedan sporan detalj na utakmici. Izvještaji delegata ne pominju dotični trenutak, što je još jedan dokaz u prilog priči da hibridna tema pripada klasičnoj provokaciji, bez potrebe za odgovorom.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button