FUDBAL

GODINA OD SMRTI Svaki kutak planete budi uspomene na Maradonu

Jedan od najboljih fudbalera planete svih vremena Dijego Armando Maradona već godinu dana nije sa nama, ali uspomena na Malog zelenog ne blijedi ni 365 dana nakon njegove smrti.

Stadioni sa njegovim imenom, statue kojima se i dan danas fanovi klanjaju, murali kojim su ukrašeni mnogi ćoškovi fudbalske planete, nacionalni spomenici, muzeji… nedvosmisleno potvrđuju da Maradonina zvijezda sija nesmanjenim žarom. I tako će biti. Još dugo dugo. Po zasluzi. Jer, čuveni “gaučos” je zadužio fudbal.

Maradona jeste bio prznica. Sa njegovim ponašanjem na terenu i van njega, životnim stilom, političkom orjentacijom mogli ste da se slažete ili ne. Ali niste mogli da ga ne poštujete – zbog svega što je napravio na travnatom pravougaoniku, zbog toga što je Argenticima podario “boginju”, zbog “božije ruke”, zbog driblinga kojim je s lakoćom lomio rivale, zbog božanstva koje postao u Napulju…

Statua ispred stadiona u La Plati

Ali ne samo u Napulju. Armando je uistinu bio fudbalsko božanstvo. I zato je njegova zaostavština velika, toliko ogromna da je Napoli svoj stadion imenovao po čovjeku koji je ukrao srca miliona Sicilijanaca. Fudbaleri tog istog kluba tokom novembra nastupali su u limitiranoj verziji dresova sa likom Malog zelenog.

Dijegova statua postavljena je ispred zdanja “Jedinstveni” u La Plati na kojem bitke bije Estudijantes. Od tada ovaj stadion zovu “Stadion jedinstvenog Dijega Maradone”.

Argentinska vlada proglasila je njegovu rodnu kuću u predgrađu glavnog grada Buenos Airesa nacionalnim spomenikom. Kuća u kojoj je Armandova porodica živjela u od 1977. do 1980. godine pretvorena je u muzej. Čak postoji inicijativa da se na najvećoj nacionalnoj novčanici od 1000 pezosa naće čuvena “desetka”.

O tome ko je zapravo bio Dijego Armando Maradona govori i podatak da su italijanske vlasti odustale od potraživanja 37 miliona evra od Malog zelenog zbog neplaćanja poreza. Time je, kako je rekao njegov advokat Anđelo Pisani, “vraćena čast i dostojanstvo pravom, nevinom šampionu”.

Murali sa likom legendarnog Malog zelenog mogu se naći u gotovo svim zemljama svijeta

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button