FORMULAMOTOSPORT

Kome Džeda više odgovara – Mercedesu ili Red Bulu? VIDEO

Sezona Formule 1 doživljava vrhunac. Preostale su još dvije trke, a pretposljednja vozi se u Saudijskoj Arabiji.

Na stazi u Džedi očekuje se žestoka borba lidera šampionata Maksa Ferstapena u Red Bulu i aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona u Mercedesu.

Pred posljednje dvije trke razlika je samo osam bodova u korist Ferstapena.

A uoči Saudijske Arabije, iz oba tima poručuju da 6,1 kilometara duga staza u Džedi više odgovara Mercedesu nego Red Bulu.

Konfiguracija staze omogućava brze krugove sa prosječnom brzinom od oko 250 km/h, uz maksimalnu brzinu od 322 km/h.

A Mercedes novu trku čeka sa dvije uzastopne pobjede, uz bolje rezultate na brzim stazama ove sezone.

– Sljedeća staza vjerovatno više odgovara Mercedesu. Ali biće tijesno. Vozače dijeli samo osam bodova, a konstruktore pet. Što je fantastično jer ulazimo u vrhunac šampionata – rekao je direktor Red Bula Kristijan Horner.

Mercedes je u Brazilu ubacio svjež motor u Hamiltonov bolid. A nakon što je prešao na stariji model, u Džedi će koristiti noviju jedinicu kojoj odgovaraju dugačke zone ubrzanja na stazi koja je nepoznata F1 karavanu.

– Još jedna nepoznata staza, a vidjeli smo ogromne oscilacije performansi na prethodnim trkama. Ako pogledamo stazu u Arabiji, mislim da će nam odgovarati. Moramo spremiti moćniji motor za Luisa, što će mu dati korisno pojačanje – kaže direktor inženjera Mercedesovog F1 tima Endru Šavlin.

Ali, zbog dešavanja u Ostinu, u Mercedesu su oprezni uoči Džede.

– Staza vjerovatno odgovara bolidu, ali je to trebalo da bude i u Ostinu. Osjećali smo da smo u stanju da sastavimo pristojno podešavanje i dobijemo borbu sa Red Bulom, ali su oni imali malu prednost tamo. Tako da smo uvijek oprezni u razmišljanju da će uvijek sve funkcionisati kako nama odgovara – dodao je Šavlin.

Velika nagrada Saudijske Arabije na programu je u nedjelju od 18.30 časova.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button