EVROPSKE LIGEFUDBAL

Salah osvojio prestižnu nagradu koju još uvijek nije osvojio ni Mesi

U ponedjeljak je sva pažnja svjetske sportske javnosti bila na ceremoniji dodjele Zlatne lopte, no istovremeno se u Monte Karlu dodjeljivala veoma bitna nagrada koju su samo rijetki uspjeli osvojiti.

Nagrada Zlatno stopalo je otišla u ruke Mohameda Salaha, koji je postao 19. dobitnik ovog prestižnog priznanja.

Zlatno stopalo je nagrada koja se dodjeljuje fudbalerima za postignute izuzetne rezultate na terenu i van njega i svojevrsna je nagrada za životno djelo u svijetu fudbalu.

Koliko je teško dobiti nagradu dovoljno govori podatak da se ona može dobiti samo jednom u životu, a dobitnik mora imati najmanje 28 godina i biti aktivan igrač u trenutku dodjele. Primjera radi, ime Lionela Mesija se ne nalazi među 19 igrača kojima je ukazana ova čast i moraće još čekati na nju.

Osim nagrade, igrači ostavljaju svoje otiske stopala na Promenadi prvaka u Monte Karlu, što je pandan zvijezdama u Holivudu.

– Uvijek sam srećan kada dobijem nagradu. Zlatno stopalo za mene ima posebno značenje jer sam ušao u krug velikih legend – poručio je Salah, koji se zbog pandemije koronavirusa i restrikcija koje su na snazi u Monaku nije mogao pojaviti na ceremoniji te je u njegovo ime nagradu preuzela njegova supruga.

Salahu je nagrada uručena u konkurenciji velikih imena poput Lionela Mesija, Đerarda Pikea, Roberta Levandovskog, Đorđa Kjelinija, Nejmara, Serhija Ramosa, Serhija Aguera, Karima Benzeme i Romelua Lukakua.

Svi dobitnici Zlatnog stopala:

Roberto Bađo

Pavel Nedved

Andrij Ševchenko

Ronaldo Nazario

Alesandro del Pjero

Roberto Karlos

Ronaldinjo

Frančesko Toti

Rajan Gigs

Zlatan Ibrahimović

Didije Drogba

Andres Inijesta

Samuel Eto

Đanluiđi Bufon

Iker Kasiljas

Edinson Kavani

Luka Modrić

Kristijano Ronaldo

Mohamed Salah

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: magic mushroom etsy
Back to top button