FORMULAMOTOSPORT

Hamilton: LGBT zakon u Arabiji je zastrašujući, moramo pomoći

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pozvao je Formulu 1 da učini što više kako bi se podigla svijest o ljudskim pravima u zemljama poput Saudijke Arabije, navodeći da je zakon te države u vezi sa homoseksualizmom prilično zastrašujući.

Predstojećeg vikenda je na programu Velika nagrada Saudijske Arabije. Nadmetanja na stazi stavljena su u drugi plan usljed političkih tema, a glavna među njima su ljudska prava.

– Obavezni smo da pokušamo da pomognemo u podizanju svijesti o određenim pitanjima, posebno o ljudskim pravima u zemljama u kojima se takmičimo. Da li se osjećam prijatno ovdje? Ne bih rekao. Ipak, moj je izor da budem ovdje. Zato osjećam da je važno da pokušamo da pomognemo i podignemo svijest ovdašnjih ljudi – istakao je Hamilton.

Aktuelni šampion će nositi kacigu sa oznakama LGBT kako bi istakao podršku toj zajednici.

– Nosiću je i ovdje i u Abu Dabiju. To je problem ovdje. Ako neko želi neka pročita zakon za LGBT zajednicu. Prilično je zastrašujući. Mnoge promjene su neophodne. Naš sport mora da učini više na tom pitanju – poručio je Britanac.

Na promovisanju ljudskih prava radio je i Sebastijan Fetel. U cilju isticanja rodne ravnopravnosti, Nijemac je u Arabiji organizovao trku samo za žene.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button