BICIKLIZAM

Rusi odlikovali Kuvalju!

Direktor predstavništva Ruske federacije u Srbiji Jevgenij Baranov uručio je priznanje ruskog ministarstva spoljnih poslova “Za prijateljstvo i saradnju”, direktoru Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu Vladimiru Kuvalji.
Ono što je bilo najavljeno prije desetak dana, desilo se na svečanosti u Ruskom domu u Beogradu. Baranov je naglasio da je Kuvalja vrlo hrabro, rizikujući svoju karijeru i položaj koji ima u biciklizmu, pustio himnu Rusije Marini Letaevoj uprkos sankcijama koje je Svjetska antidoping agencija (WADA) uvela protiv svih ruskih sportista zbog navodnog sistemskog dopinga. Učinio je da se naša takmičarka osjeća onako kako treba svaka pobjednica. Da slavi pobjedu uz himnu i zastavu svoje zemlje, pa mu na ovaj način izražavamo zahvalnost za hrabar gest i veliku podršku ruskom sportu – rekao je Baranov.
Da podsjetimo, sve se desilo tokom Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu koje je u oktobru održano u Istočnom Sarajevu.
Kuvalja je naglasio da mu je ovo najdraže priznanje koje je dobio u karijeri, jer je ono došlo kao plod borbe protiv generalizovanja stvari.

– Orden je lično potpisao Sergej Lavrov, a na odobrenje Vladimira Putina! Izuzetna mi je čast što sam bio gost “Ruske zime” i što sam upoznao velikog čovjeka Jevgenija Baranova. Osjećao sam se kao da se znamo godinama, veliki je prijatelj Srbije i Republike Srpske, baš kao i jedan od naših najvećih advokata Goran Petronijević. Izuzetno sam dirnut dočekom koji su mi priredili. Kada se radi o suspenziji ruskih sportista, pošteno je da odgovaraju oni koji su koristili nedozvoljene supstance, ali zbog toga nikako ne smije da ispašta jedna cijela nacija, posebno tako velika kao što je ruska. Previše su dali sportu i čovječanstvu uopšte da bi jedna odluka zabranila nešto što ne zaslužuju svi u globalu – rekao je Kuvalja.


On je 19. novembra bio na saslušanju pred arbitražnim sudom Međunarodne biciklističke federacije gdje je ponovio svoj stav da je namjerno pustio himnu i da se neće izviniti zbog toga, pa i dalje postoji šansa da izgubi sve funkcije koje ima u biciklizmu, a događaji koje organizuje budu suspendovani.

– Kako sam čuo, konačnu odluku doniječe iduće sedmice, pa ćemo vidjeti na čemu smo – zaključio je Kuvalja.

Dodik utabao put

Prijateljstvo srpskog i ruskog naroda traje stotinama godina, a Kuvalja je naglasio da je ponosan na to, kao i na činjenicu da je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik utabao još čvršću stazu.

– Njegov odnos sa Vladimirom Putinom, Sergejem Lavrovim i ostalim liderima Rusije odlična je stvar za naš narod. Mnogo ljudi mi se javilo prethodnih dana putem društvenih mreža da mi daju podršku, jer su upoznati sa kakvim se problemima susreće naš narod – reklo je Kuvalja.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button