FORMULAMOTOSPORT

FERSTAPEN ili HAMILTON – Može biti samo jedan

Poslije osam mjeseci, 21 trke, došao je dan odluke kada ćemo dobiti ovogodišnjeg šampiona Formule 1. Pred veliko finale, Veliku nagradu Abu Dabija, Maks Ferstapen i Luis Hamilton su izjednačeni po broju bodova, a Holanđanin je taj koji će sa pol pozicije krenuti u posljednju trku sezone.

Pred okršaj na stazi „Jas Marina“, Ferstapen i Hamilton imaju po 369,5 bodova, što znači da koji god od njih ostvari bolji rezultat doći će do naslova prvaka. U slučaju da budu izjednačeni po broju bodova, što zapravo i može da se desi u slučaju da zauzmu deveto i deseto mjesto, a da onaj lošije plasirani osvoji bod za najbrži krug, titula ide u ruke Ferstapena zbog većeg broja pobjeda. U dosadašnjem dijelu sezone vozač Red Bula se devet puta našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja, dok je branilac titule osam puta slavio.

Kakav god rasplet da bude tokom nedjeljne večeri u Abu Dabiju, pred nama je istorijski dan zbog uloga za obojicu vozača u jednoj od najluđih sezona u istoriji. Ferstapen će pokušati da osvoji svoju prvu titulu i postane prvi holandski šampion Formule 1, a 34. u istoriji. Za Hamiltona je ulog osma titula kojom bi pretekao Mihaela Šumahera, sa kojim trenutno dijeli rekord, a njom bi još više zacementirao svoju zaostavštinu jer je već najtrofejniji vozač u istoriji, kada se pogleda broj titula, pobjeda i pol pozicija.

Tokom istorije, odluka o šampionu je na posljednjoj trci padala 29 puta u 71 sezoni, prethodni put prije pet godina, kada je Niko Rozberg stigao do trona pobijedivši Hamiltona za pet bodova. Njemački automobilista je, inače, jedini uspio da onemogući vozača Mercedesa, i tada svog timskog kolegu, da osvoji titulu u hibridnoj eri Formule 1, a Ferstapen ima priliku da to ponovi, a i ne samo to. Ima takođe mogućnost da spriječi Mercedes da ostvari ’clean sweep’ u eri koja se završava upravo danas jer dogodine će Formula 1 izgledati znatno drugačije i biti, nadamo se, još brža.

Inače, prethodni put da su dvojica vozača bili izjednačeni po broju bodova pred posljednju trku desilo se 1974. godine, kada su se za tron borili Emerson Fitipaldi u Lotusu i vozač Ferarija Klej Regaconi. Brazilac je po drugi put u karijeri postao šampion (prethodnu titulu osvojio je 1972. godine) zahvaljujući četvrtom mjestu, koje mu je bilo dovoljno s obzirom na to da je Regaconi imao probleme sa upravljanjem, zbog čega je pao u poretku i pravu šansu nije imao. Na kraju je razlika između njih dvojice bila tri boda.

Od tada, dva puta je dvojicu kandidata za titulu pred odlučujuću trku razdvajao jedan bod. Prvi put se to desilo 1994. godine, kada je Šumaher vodio ispred Dejmona Hila i uspio je da odbrani tu prednost u Adelejdu na kontroverzan način, izguravši vozača Vilijamsa sa staze. Tri godine kasnije njemački automobilista je imao bod prednosti u odnosu na Žaka Vilneva, kojeg je pokušao da izbaci sa staze, ali je zapravo sam odustao, dok je Kanađanin stigao do trećeg mjesta, pa tako i titule. Zbog tog incidenta, Šumaher je diskvalifikovan iz šampionata, ali mu se sve pobjede, podijumi i pol pozicije i dalje računaju u zvaničnoj statistici.

Što se tiče velikog finala koje je pred nama, Ferstapen se fantastičnim krugom, kojim se na neki način iskupio za grešku od nedjelju dana ranije u Džedi, postarao da u najboljoj poziciji dočeka odlučujuću trku. Mladi Holanđanin je, inače, šest puta ove sezone trijumfovao kada je startovao sa pol pozicije, a sve kvalifikacije je završio među najboljom trojicom, što je i te kako impresivno. Ono što bi moglo da predstavlja problem za njega je činjenica da će biti primoran da startuje na srednje tvrdim pneumaticima, što nije strategija kojoj su težili u Red Bulu ovog vikenda, a drugačija je od one koju će imati Mercedes.

Sve to znači da nas čeka borba na stazi, ali i na pitlejnu i boksovima, oko toga koji tim će donijeti pravu odluku kada je najbolje otići po nove pneumatike, i da li jednom ili dva puta. Ono što je sigurno je to da ni Ferstapen, ni Hamilton neće moći da računaju na malu pomoć prijatelja – svojih timskih kolega – pošto je Lando Noris iznenadio sve zauzevši treće mjesto, ali je i tu Holanđanin u nešto boljoj poziciji. Razlog za to je što je Serhio Peres zauzeo četvrto mjesto, dok će Valteri Botas biti tek šesti na startu, iza Karlosa Sainsa juniora u Ferariju.

Pored kandidata za titulu, u centru pažnje naći će, sasvim zasluženo, iako startuje sa tek 18. pozicije, i Kimi Raikonen. Svjetski šampion iz 2007. godine voziće posljednju trku svoje karijere tokom koje je postao rekorder sa 348 startova (349. ga čeka) i upisao 21 pobjedu, ukupno 103 puta se našao na podijumu i 18 puta osvojio pol poziciju. Po završetku Velike nagrade Abu Dabija doći će vrijeme kada će ga svi ostaviti na miru, kao što je i želio i više puta naglašavao, a od toga nas dijeli još 58 uzbudljivih krugova na „Jas Marini“. Poslednja trka sezone na programu je od 14 časova. Sportklub

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: relax
Back to top button