FORMULA

NIJE GOTOVO? Mercedes uložio dvije žalbe na Ferštapenovu pobjedu

Imao je Luis Hamilton pobjedu i titulu u džepu, djelovao nedostižno za Maksa Ferštapena, bio nadomak rekordne osme titule a onda se sve srušilo… Latifi se slupao, ušlo je sigurnosno vozilo, Britanac je izgubio ogromnu prednost a onda i prvo mjesto u posljednjem krugu.

Mercedes je odmah poslije trke uputio dvije žalbe na adresu FIA. Jedna se tiče Ferštapena, a druga samih rezultata posljednje trke u szeoni.

Mercedes se žalio da je Ferštapen prestigao Hamiltona u trenutku kada je to bilo nedozvoljeno i poziva se na član 48.8 sportskih propisa u kojem stoji: Sa izuzetkom slučajeva koji su navedeni od a) do h) nijedan vozač ne smije da pretiče drugog na stazi, uključujući i bezbjednosno vozilo, dok ne prođe liniju (pogledati član 5.3) prvi put pošto se bezbjednosno vozilo vratilo u boks. U jednom trenutku je zaista djelovalo da je Ferštapenov bolid (lijevo krilo) bio ispred Hamiltonovog pod žutom zastavom što je apsolutno zabranjeno.

Druga žalba se odnosi na rezultate trke i Mercedes smatra da je prekršen član 48.12. A on kaže: Ukoliko direktor trke smatra da je bezbjedno to učiniti i poruka “vozači koji su krug iza mogu da pretiču” bude poslata svim timovima kroz zvanični sistem poruka, svaki vozač koji je krug iza vodećeg treba da pretekne vozače u vodećem krugu i bezbjednosno vozilo. To se samo odnosi na vozače koji su preteknuti pošto su prešli liniju na kraju kojeg su prešli prvu liniju bezbjednosnog vozila drugi put pošto je ono izašlo na stazu. Pošto su pretekli vozače u vodećem krugu i bezbjedno vozilo, trebalo bi da nastave stazom prikladnom brzinom bez preticanja i postaraju se da zauzmu pozicije na kraju poretka iza bezbjednosnog vozila. Dok pretiču, da bi se svi postarali da se to učini bezbjedno, vozači u vodećem krugu moraju sve vrijeme da budu na trkačkoj liniji osim ukoliko skretanje sa nje ne može da se izbjegne. Osim ukoliko direktor trke ne smatra da prisustvo bezbjednosnog vozila više nije neophodno, pošto je posljednji vozač pretekao vodećeg bezbjednosno vozilo će se vratiti u boks na kraju kruga.

Saslušanja povodom žalbi su počela i iz Mercedesa su poručili da neće davati nikakve dalje komentare dok sve ne bude gotovo.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button