FORMULAMOTOSPORT

Bivši šampioni Formule 1: “Kontroverzno, nezgodno”; “To se u fudbalu ne radi”

Nevjerovatno i veoma kontroverzno finale donijelo je Holanđaninu Maksu Ferstapenu prvu titulu u Formuli 1, što je izazvalo brojne reakcije bivših vozača.

Ferstapen je titulu osvojio pošto je u posljednjem krugu trke za Veliku nagradu Abu Dabija, posljednje u sezoni, prestigao sedmostrukog šampiona, vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.

Prethodno je na stazu, pet krugova prije kraja, izašlo sigurnosno vozilo nakon udesa Nikolasa Latifija u Vilijamsu.

Dva ishoda su bila moguća – ako bi se trka nastavila, Holanđanin bi imao prednost pri ponovnom startu (zbog novih guma), ako bi se završila iza sigurnosnog vozila, bez mogućnosti preticanja, to bi bilo dobro za Engleza.

Svaki tim je branio svoje interese u radio komunikaciji sa direktorom trke Majklom Masijem, koji je bio zadužen za tu odluku.

– Gledajući unazad, da li su mogli da bolje urade posao? Da. Da li se nešto kontroverzno dogodilo? Da – rekao je bivši škotski vozač Dejvid Kultard.

Francuz Alen Prost je istakao da razumije tvrdnje Mercedesa, koji je poslije trke uložio dvije žalbe koje su odbijene.

– Mi protestujemo zbog upravljanja sigurnosnim vozilom. To je dodatna kontroverza, to nam nije trebalo jer je grešku napravila sportska vlast – rekao je Prost.

Na Tviteru se oglasio i Dejmon Hil.

– To je novi način vođenja sporta gdje direktor trke može da donosi ove ad hok odluke. Previše se naginje ga tome – pogodi šta ću sada da uradim – naveo je Hil.

Među bivšim vozačima bilo je i onih koji su pozvali na razumijevanje.

– Majkl Masi želi da se trkaju, ne želi da odlučuje o ishodu svjetskog šampionata. Zaista je nezgodno, ali vidjeli smo trkanje na kraju – rekao je Britanac Dženson Baton.

Za malo saosjećanja molio je i Niko Rozberg.

– Čitav svijet ga gleda i on mora da odluči za 15 sekundi. Posljednji je krug posljednje trke šampionata, situacija sa najvećim pritiskom. Njegova odluka nam je pružila divan trenutak i nevjerovatno finale – rekao je Rozberg.

Za Nijemca je jedina problematična tačka to što šefovi timova komuniciraju sa šefom trke i tako utiču na njegove odluke.

– U fudbalu se to ne radi – zaključio je Rozberg.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: Study in Africa
Back to top button