FORMULAMOTOSPORT

Peres objasnio povlačenje i taktiku za Maksovu titulu

Šampiona svijeta u Formuli 1 završen je pobjedom Maksa Ferstapena u Abu Dabiju i osvajanjem istorijske titule vozača Red Bula.

Mnogo bure bilo je prije, za vrijeme i poslije završne trke u šampionatu, a jedan od junaka, istina sa epizodnom ulogom, velike pobjede Holanđanina bio je njegov klupski kolega Serhio Peres.

Meksikanac je najpre imao zadatak da uspori Luisa Hamiltona, što je i učinio, pa mu se Ferstapen primakao na samo sekundu. Kasnije, u finišu trke je, odlukom čelnika tima, ranije morao u boks.

– Znao sam da Luis kontroliše trku, tako da mi je bilo vrlo važno da ga zadržim iza sebe – rekao je Peres i nastavio:

– Bio sam na starim gumama, ali na kraju je sve dobro ispalo. Srećan sam što sam pomogao Maksu.

Peres se povukao iz trke u boks dok je na stazi bilo bezbjednosno vozilo jer su se u Red Bulu pribojavali da Hondin motor u bolidu Meksikanca neće izdržati do kraja trke. Procijenjeno je da bi takav epilog mogao da ostavi sigurnosno vozilo na stazi još jedan krug i spriječi Ferstapena da prestigne Hamiltona za titulu.

– U tom trenutku nisam znao ništa, ali je očigledno da je motor bio na granici. Posljednje što smo željeli bilo je da kvar motora liši Maksa mogućnosti da vozi taj krug – rekao je Peres.

Holanđanin je prestigao sada već bivšeg šampiona svijeta u posljednjem krugu i prvi put u karijeri osvojio titulu sa osam bodova više od Britanca.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button