OSTALI SPORTOVI

Epilog velikog američkog skandala: Gimnastičarke koje su silovane će dobiti 380 miliona dolara

Gimnastičarke koje je zlostavljao bivši doktor reprezentacije SAD Lari Nasar postigle su sudski sporazum kojim će biti obeštećene za 380 miliona dolara.

Najveći skandal u istoriji američkog sporta bliži se kraju nakon sudske bitke sa kojom se tri godine suočavaju hiljade sportista, među kojima je i Simon Bajls, najbolja gimnastičarka današnjice.

Nakon velikog haosa, u kome su pojedini agenti FBI pokušali da sakriju informacije i prikriju pritužbe sportista kako Nasar ne bi otišao u zatvor, slučaj je dobio neočekivani preokret u potrazi za pravdom.

Kada su zloupotrebe otkrivene u medijima, Nasar je uhapšen i 2018. osuđen na 300 godina zatvora, nakon dugog suđenja u kojem su učestvovale mnoge žrtve, kao što su Simon Bajls, Ali Rejsman ili Mekejla Maroni.

Nadoknada, koju pokrivaju osiguravajuće kuće Gimnastičkog saveza SAD, Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta, isplatiće najveći dio od 380 miliona dolara.

To je najveći iznos plaćen za slučaj zlostavljanja u istoriji i više od 330 sportista iz američkog gimnastičkog tima imaće koristi od toga.

Nasar služi kazne između 40 i 175 godina zatvora za zlostavljanje, uz još jednu od 60 godina zatvora za dečju pornografiju.

Gimnastičarka Rejčel Denholander bila je prva žrtva koja je progovorila o užasu kroz koji je prošla, a kasnije je lavina pokrenuta.

Advokat koji zastupa žrtve tvrdi da je sporazum istorijski, ali da se borba protiv FBI službenika koji nisu pravilno sproveli istragu još nije okončana.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button