FUDBALKOŠARKA

“Glas” izabrao deset najboljih sportista Republike Srpske: Zakarić upisan u istoriju

Najbolji sportista Republike Srpske za 2021. godinu je fudbaler Borca Goran Zakarić.

On je postao tek treći fudbaler laureat u 67 godina dugoj istoriji Izbora deset najboljih sportista. Prije njega to je pošlo za rukom Abidu Kovačeviću 1976. godine, te Nemanji Bilbiji 2009. godine. Zakarić je ujedno i jubilarni 30. nagrađeni otkako postoji Republika Srpska.

Partijama u šampionskom pohodu “crveno-plavih” sjajni krilni fudbaler prvo je zaslužio nominaciju Fudbalskog saveza Republike Srpske, a potom je stručni žiri bio jednoglasan da upravo on dobije vrijedno priznanje i zauzme svoje mjesto u istoriji.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam izabran za sportistu godine Republike Srpske. Imali smo dobre rezultate prethodne sezone, u kojoj smo osvojili drugu titulu u istoriji kluba i vratili Borac tamo gdje pripada poslije deset godina. Sigurno je da će mi ova titula ostati urezana u sjećanje, jer smo uspjeli da stignemo gotovo nemogućih 13 bodova zaostatka za Sarajevom. Potom smo igrali Ligu šampiona, Ligu konferencije i, što je najvažnije, vratili navijače Borca na tribine. Htio bih da zahvalim žiriju, ali i mojim saigračima i trenerima. Naravno, posebno hvala mojoj porodici, supruzi i ćerkicama, koje ovim putem pozdravljam – rekao je Zakarić.

Statuu za najboljeg dobio je iz ruku proslavljenog košarkaškog stručnjaka Svetislava Pešića, koji je bio u ulozi predsjednika žirija.

– Velika mi je čast što sam dobio ovu ulogu. Upoznat sam sa istorijom najdugovečnije manifestacije ovakvog tipa. Poznajem mnoge šampione sa liste najboljih, sve su to velike legende, veliki asovi. Čestitam Goranu i svim nagrađenim, kao i “Glasu Srpske” koji je organizovao ovako divnu manifestaciju. Za Banjaluku me vežu divne uspomene, u ovom gradu imam kuma i dosta prijatelja i zaista mi je bilo lepo – rekao je Pešić.

Glavna i odgovorna urednica “Glasa Srpske” Borjana Radmanović-Petrović pozdravila je sve prisutne, te naglasila da je ova manifestacija kroz istoriju preživjela mnoge nedaće.

– Svake godine u decembru “Glas” okuplja najbolje što Republika Srpska ima u sportu i nije bilo razloga da tako ne bude i ovaj put. Ovaj izbor nije prekidan ni u najtežim ratnim godinama, a ni prošle kada je opaki virus zaustavio život na cijeloj planeti. I za same sportiste godina je bila izazovna i komplikovana i baš zato njihovi rezultati ostaće upisani posebnim slovima u istoriju sporta Republike Srpske – rekla je Radmanović-Petrović.

Pored deset najboljih, dodijeljeno je još deset nagrada, priznanja i plaketa.

Tako je najbolji sportiste iz Republike Srpske postala košarkašica Saša Čađo, a najbolji trener je Marko Maksimović. Plakete za ambasadora sporta Srpske pripale su košarkaškom treneru Zlatanu Prešiću, te kik-bokseru Nikoli Drobnjaku.

Plakete za specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Republike Srbije u oblasti sporta zaslužili su Svetislav Pešić, Sonja Davidović, te rukometni savezi Srbije i Republike Srpske.

Plakete za doprinos razvoju sporta otišle su u ruke Darka Savića i Nikole Stankovića, dok je teniski čelendžer “Srpska open” najbolji sportski događaj godine.

Plaketa za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu pripala je košarkašu u kolicima Vladi Švraki, te stonoteniseru Harisu Eminoviću, dok je plaketa za sportski poduhvat godine pripala slijepom bokseru Ognjenu Kojiću. Plaketu posthumno preuzela je supruga Nikole Pavlišina, Branka, za sve što je ovaj rukometni trener i pedagog uradio za života.

Mladen Stojanović je najbolji sportski novinar Republike Srpske u 2021. godini, te mu je pripalo Zlatno pero “Limun Papić”. Svečanost je održana u Banskom dvoru uz prisustvo ograničenog broja publike, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koja je ujedno bila na čelu Organizacionog odbora Izbora deset najboljih.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button