AUTO TRKEFORMULA

„Tvrdoglav, ali sazrio – ovo nije posljednja Maksova titula“

Doktor Helmut Marko, savjetnik Red Bulovog tima u Formuli 1, vjeruje da je titula Maksa Ferstapena (24) prvi u nizu uspjeha za Holanđanina.

U uzbudljivoj i kontroverznoj posljednjoj trci, Ferstapen je u posljednjem krugu pretekao Luisa Hamitona i osvojio titulu.

– Mislim da ovo nije maksimum njegovih sposobnosti kao vozača. Vidjeli smo šta je uradio u kvalifikacijama u Džedi i Abu Dabiju, imao je krugove mnogo bolje nego što je bolid u stanju da donese. Zato vjerujemo da još nismo vidjeli vrhunac Maksa Ferstapena – što više pobjeđuje, to će opušteniji – kaže Marko, nekadašnji vozač u F1.

Marko je desna ruka suvlasnika Red bula Ditriha Matešica, i još 2014. godine je doveo Ferstapena u program austrijske kompanije. Dao je Holanđaninu prvu priliku da vozi na nekom grand priju – na treningu u Japanu 2014. godine – samo pet dana poslije Maksovog 17. rođendana.

Naredne godine je Ferstapen vozio za Toro Roso kao najmlađi vozač na startu sezone u istoriji Formule 1.

– Prve ozbiljne priče sa njime sam vodio kada mu je bilo 15 godina. Vidio sam da je u trci Formule 3 bio znatno bolji od svih ostalih. Bili su i vlažni i suvi uslovi, pobijedio je ubjedljivo, a potom smo razgovarali dva seta. Obično sa mladim osobama razgovaram dvadeset minuta, bio sam impresioniran koliko je već tada bio zreo. Već tada je bio odlučan i imao jaku volju za pobjedom. Razgovarali smo o budućnosti i dvije-tri nedelje poslije toga smo rekli: ’Zaboravi sve u vezi s juniorima, idemo direktno u Formulu 1“.

Marko naglašava to koliko je Ferstapen napredovao za sedam godina svoje karijere.

– Rapidno je učio. Vrlo je emotivan, ali to je kontrolisao sve više. Može da bude prilično tvrdoglav. Ipak, sazrio je, a da pri tom nije izgubio svoje jake osobine, ima izrazito jak karakter. Prati svoj put i ne gleda ni lijevo ni desno, ne brinu ga medijska pisanja i takve stvari. Lijepo je vidjeti da je neko mlad toliko koncentrisan na svoj posao. Siguran sam da ovo nije njegova posljednja titula – zaključio je Marko.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button