FORMULAMOTOSPORT

Mercedes povukao žalbu i čestitao Ferstapenu titulu

Četiri dana po završetku sezone u Formuli 1 konačno se oglasio i Mercedes. Uz podsjećanje da nisu zadovoljni onim što se dogodilo i da će raditi na tome da pravila budu utvrđena tačno i detaljno i čestitku Maksu Ferstapenu, Mercedes je naglasio da povlači žalbu o kojoj se pričalo danima.

– Dragi ljubitelji Formule 1,

Napustili smo Abu Dabi u nevjerici zbog onoga čemu smo bili svjedoci. Naravno, dio igre je i poraz u trci, ali drugačije je kada izgubiš povjerenje u trkanje.

Sa Luisom smo detaljno razgovarali o tome kako da odgovorimo na događaje na finalu sezone. Uvijek smo se vodili našom ljubavlju prema sportu i vjerujemo da svako takmičenje treba da se osvoji zasluženo. Tokom trke u nedjelju mnogi su, uključujući i nas, osjećali da nije u redu način na koji su se stvari odvijale.

Razlog zbog koga smo uložili žalbu na rezultat trke je taj što su pravila o vozilu bezbijednosti primijenjena na način koji je uticao na rezultat trke, nakon što je Luis imao prednost i bio je na putu osvajanja titule.

Žalili smo se u interesu fer-pleja i od tada smo u stalnom dijalogu sa FIA i Formulom 1 kako bismo razjasnili stvari za budućnost kako bi takmičari znali pravila pod kojim se trkaju i način na koji se pravila primjenjuju. Zato pozdravljamo odluku FIA da osnuje komisiju koja će analizirati ono što se dogodilo u Abu Dabiju i kako bi se uredio način primjene pravila i donošenje odluka u Formuli 1. Pozdravljamo i odluku da vozači i timovi tome daju svoj doprinos.

Mercedes AMG Petronas će aktivno sarađivati sa komisijom kako bi Formula 1 bila bolja za sve timove i za sve one koji vole naš sport onoliko koliko i mi. Smatramo da je za ovaj proces odgovorna FIA i zato povlačimo našu žalbu – navodi se u prvom dijelu saopštenja Mercedesa.

– Za Maksa Ferstapena i Red Bul: želimo da iskažemo naše iskreno poštovanje za vaše uspjehe ove sezone. Učinili ste ovogodišnju borbu za titulu epskom. Maks, čestitamo tebi i cijelom tvom timu. Radujemo se novoj borbi na stazi sljedeće sezone.

Na kraju, iako se šampionat u poretku vozača nije završio onako kako smo željeli, ne možemo da budemo više ponosni na naš tim.

Luise, ti si najveći vozač u istoriji Formule 1, ostavio si na stazi svoje srce u svakom izvoženom krugu ove nevjerovatne sezone. Ti si besprekoran sportista na stazi i van nje. Pozdravljamo te, kao izuzetnog takmičara i nekoga ko je uzor milionima širom svijeta.

Valteri, bio si nevjerovatno važan dio ovog tima, učestvovao si u osvajanju pet konstruktorskih titula. Hvala ti na izuzetnom doprinosu istoriji motosporta.

Konačno, za svake stručne i strastvene žene i muškarce u Mercedes AMG Petronas F1 timu – ispisali ste istorijsko poglavlje Srebrne strijele osvajanjem osme konstruktorske titule zaredom. Ovo je nezapamćeno dostignuće. Jednostavno ovo je sjajno. Vi ste sjajni – zaključeno je u poruci Mercedesa.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button