BICIKLIZAMTRKA BANJA LUKA-BEOGRAD

PONOVO U KALENDARU “Beograd – Banjaluka” ostala netaknuta!

Trka “Beograd – Banjaluka”, poslije malo odgađanja, našla se u zvaničnom kalendaru Međunarodne biciklističke federacije (UCI) za 2022. godinu, što znači da će biti održana po 16. put.

Zbog puštanja himne Rusije tokom Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu koje je održano u Istočnom Sarajevu, UCI je na kongresu u Parizu zaprijetio suspenzijom direktoru tog prvenstva i ove trke Vladimiru Kuvalji, kao i izbacivanjem svih događaja iz kalendara. Ipak, iza najjače biciklističke trke u regionu stali su direktori najvećih trka na svijetu poput Tur de Fransa, Đira, Vuelte, koji su izvršili svojevrsni pritisak na UCI, pa će drumovima Srbije i Srpske ponovo juriti karavan biciklista.

– Tek sada smo u stvari svjesni koliko je naša trka važna i kakvo mjesto ima u svijetu. Nije mala stvar kada iza vas stanu najbolji od najboljih. To znači da cijene i poštuju naš rad i minulih 15 izdanja, posebno posljednja dva, koja smo organizovali u jeku pandemije, kada je velika većina organizatora odlučila da odustane. Naša borba je bila teška u posljednje dvije godine kada je u pitanju finansijska situacija, a posljednja dva mjeseca vodili smo i pravnu bitku. Nismo pognuli glavu na kongresu u Parizu, što se ispostavilo kao ispravan potez jer je podrška stigla sa svih strana, pa ljudi koji odlučuju u UCI nisu imali mnogo izbora  – rekao je Kuvalja.
Termin održavanja koji je trenutno upisan u kalendar je od 26. do 29. aprila, ali postoji šansa da bude održana nešto ranije, od 14. do 17. aprila.
Ishodom pravne borbe zadovoljan je i predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić, koji je naglasio da je kontinuitet održavanja trke izuzetno važan.

– Ovaj događaj već ima zavidnu i značajnu tradiciju, te je postao prepoznatljiv daleko van granica BiH. Dolazak takmičara iz dvadesetak zemalja i činjenica da je trka u prvoj kategoriji svakako su vrlo značajni za razvoj biciklizma na ovim prostorima. Sa druge strane, daje mogućnost našim mladim biciklistima da osjete kako je voziti sa elitnim biciklistima – rekao je Zorić.
Za sada je poznato da će domaćini trke biti Beograd, Bijeljina i Vlasenica, dok je Banjaluka pod znakom pitanja, iako su obavljeni preliminarni razgovori. U igri su još Doboj, Derventa i Prnjavor, kao i Obrenovac i Šabac.

Prijave ekipa
Prijave za trku već su poslale 23 ekipe, a 17 ih je potvrdilo dolazak.

– Prema ovom spisku, kvalitet će sigurno biti na nivou prethodnih, a nema dileme da ćemo preostalih pet, šest ekipa pažljivo odabrati. Velika nam je čast što se veliki broj ekipa vraća iz godine u godinu kod nas, jer je to dokaz da im je sve potaman i da se lijepo osjećaju – rekao je izvršni direktor trke Goran Guska.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: hawaiian mushroom
Back to top button