TENISWTA

Nastavlja se sapunica, Peng demantovala samu sebe

Kineska teniserka Peng Šuai izjavila je da nikada nikoga nije optužila da je bila prisiljena na seksualne odnose i da je njena objava na društvenim mrežama početkom novembra pogrešno protumačena.

– Moram da istaknem da nisam nikada rekla ili napisala da me je neko prisilio na seks. To moram istaći – izjavila je Peng u videu za Liane Žaobao, singapurski dnevnik na kineskom jeziku.

Ipak, nekada prva teniserka svijeta u parovima, početkom novembra je optužila bivšeg zamjenika premijera Žang Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na seks.

Njena poruka, objavljena na društvenoj mreži, odmah je cenzurisana i 35-godišnja teniserka je nestala iz javnosti na tri sedmice, što je izazvalo zabrinutost u svijetu tenisa.

Ovo je prvi puta da je Peng o ovom slučaju progovorila javno pred kamerama. To je izjavila tokom takmičenja u skijaškom trčanju u Šangaju.

Takođe, kazala je da je njena objava na društvenoj mreži “Weibo” privatna stvar, te da živi u svom domu u Pekingu bez nadzora, ali nije spomenula Žang Gaolija.

WTA koja je početkom ovog mjeseca objavila da će suspendovati turnire u Kini zbog ovog slučaja, ponovo je pozvala na istragu.

– Dobro je da smo mogli ponovo mogli da vidimo Peng Šuai i to na javnom mjestu i nadamo se da je dobro. No, ta pojavljivanja ne odgovaraju na našu zabrinutost za njeno stanje i mogućnost da komunicira bez cenzure i prisile. Ostajemo čvrsti u našim zahtjevima za punu i transparentnu istragu bez cenzure njenih optužbi za prisilni seks”, objavila je WTA.

Da li je zaista promijenila mišljenje ili joj je neko “sugerisao” da ga mora promijeniti još nismo saznali, a pitanje je i da li ćemo.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button