FUDBAL

“Sa Srbijom i Belgijom najteže ikad, a mene u Hrvatskoj smjenjuju”

Bivši selektor Hrvatske Igor Štimac prisjetio se puta ka Mundijalu u Brazilu na kome mu je bila Srbija.

Štimac je u podkastu Inkubator objasnio da je tadašnja grupa, u kojoj su pored “kockastih” i “orlova” bili još Belgija, Vels i Škotska, najteža ikad za Hrvatsku.

Tada su Hrvati završili kao drugi, ispred Srbije uz pobjedu i remi (2:0, 1:1), a iza Belgije, a onda su preko Islanda u baražu otišli na Svjetsko prvenstvo.

– Jedini kao hrvatski selektor nisam okusio Mundijal. U teškoj situaciji, najtežoj grupi koju je Hrvatska ikada imala, po renkingu smo završili drugi. Belgija, Srbija, Vels i Škotska, nije bilo lakog protivnika. Imali smo 16 bodova, zacementirano drugo mesto, a onda se desio nesrećni poraz u Zagrebu, sami sebe smo pobijedili protiv Škotske – rekao je Štimac.

Uslijedio je otkaz za Štimca i dolazak Nika Kovača.

– Bili smo svjesni da Belgija neće prosuti bodova, bila je superiorna. Nažalost, to se i desilo. Kasnije se desio veliki udar na mene kao selektora, loše pisanje, omalovažavanje i sve je moglo loše da utiče na baraž. Promjena je bila neizbježna.

Štimac smatra da je njegov odlazak morao da se dogodi u lošoj atmosferi u hrvatskom fudbalu.

– Mislim da sam napravio dobru stvar, sebi sam napravio štetu, ali sam omogućio igračima mir. Da smo ostali zajedno, plasirali bismo se isto u Brazil i napravili puno više. Na prvom sastanku sam im rekao da mogu da budu svjetski prvaci, to nam je bio cilj.

Na klupi Hrvatske Štimac je bio najkraće od svih selektora ikad u toj selekciji.

– Kada se sjetiš šta je sve bilo, kakva su opterećenja bila dok sam bio selektor i kakva se nekorektnost pokazala prema meni. Svaki trener ima cilj, meni su dati i ispunjeni. Da li je upitno da li se nastavlja dalje? Ne bi trebalo… Sve vrijeme smo imali negativnost oko Saveza, što je moglo da se očekuje na dešavanja oko Mamića, kao i destruktivni dio oko Saveza, koji nepodnosimo. Ministar Jovanović, predsjednik Josipović, ko njima daje za pravo da priča? Šta su dali Savezu? – zaključio je Štimac.

Štimac trenutno radio kao selektor Indije.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: zastava ak 47 rifles
Back to top button