EVROPSKE LIGEFUDBAL

Nijemac poslije 20 dana u Engleskoj predlaže reformu fudbala

Iako je tek 20 dana menadžer Mančester junajteda, Ralf Rangnik je već kritikovao engleski fudbalski sistem.

Njemački stručnjak iznio je svoj prijedlog za problem prenatrpanog rasporeda u Engleskoj.

Englezi su među rijetkima u Evropi koji ne prave pauzu u sezoni tokom zime, štaviše, raspored im je najgušći upravo u vrijeme praznika.

Međutim, koliko god to najvijači voljeli i koliko god profitirali od TV prava, trenutna sezona u Engleskoj je pred kolapsom zbog velikog broja odloženih utakmica usljed povećanja zaraženih igrača koronavirusom.

Odloženo je šest od deset utakmica za vikend, kao i već dvije za čuveni Boksing dan, dan poslije Božića.

– Igranje na Boksing dan velika je tradicija u Engleskoj. To veoma cijenim i smatram da treba držati do tradicije. Iskreno, jedva čekam. Biće mi prvi put u trenerskoj karijeri da sam dio toga. Ali moramo pričati o nekim drugim stvarima u vezi Premijer lige – rekao je Rangnik.

Nijemac smatra da nema potrebe da se igraju dva kupa.

– Engleska je jedina liga od pet najvećih koja i dalje ima dva Kup takmičenja. Francuska je odbacila jedan kup prije nekoliko godina, sad to postoji samo ovdje. Mislim da je to nešto o čemu vrijedi razgovarati – započeo je Rangnik.

– Znam razloge zašto postoji. Znam da je to način za klubove iz nižih liga da napune budžet kad dolaze oni najveći. Ali ako pričamo o nakrcanom kalendaru i o tome da igramo previše utakmica, onda moramo pričati i o tome. Došlo je do nekih promjena, poput onog da utakmice FA kupa neće imati revanše u slučaju remija. To je sjajna ideja. U drugim zemljama igraju se produžeci i penali – dodao je Nijemac.

Osim toga, Junaktedov trener smatra da je vrijeme i da se ponovo uvede pravilo o pet mogućih zamjena.

– Prije 18 mjeseci, kada je počela epidemija, donesena je odluka da svaka ekipa može napraviti pet izmjena. Mislim da je to bila prava odluka, na taj način imamo više opcija kao treneri – rekao je Rangnik.

Na kraju je zaključio zašto bi to i danas bio pravi potez.

– To bi pomoglo igračima da se malo odmore i sačuvaju energiju, posebno ako su tek preboljeli koronu. Engleska je jedina zemlja gde nije dozvoljeno pet zamjena, ali možeš osam igrača držati na klupi. Onda je logično da imaš i pravo na pet izmena.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button