EVROPSKE LIGEFUDBAL

Inter postaje najbogatiji klub svijeta

Javni investicioni fond (PIF) iz Saudijske Arabije preuzeće milanski Inter, prenose američki finansijski mediji.

Arapi će za kontrolni dio dionica “nerazura” platiti čak milijardu dolara.

Ovo će biti druga fudbalska investicija PIF-a koji je u oktobru kupio engleski Njukasl za 300 miliona dolara.

PIF je jedan od najvećih fondova koji upravlja investicijama vrijednim 400 milijardi dolara u 13 različitih sektora.

Poznato je da Inter ima ogromnih finansijskih problema, tačnije kineska kompanija Suning koja od 2016. godine kontroliše 70% upravljačkih prava milanskog kluba.

U prethodnoj sezoni 2020/2021 u kojoj je osvojen Skudeto je ostvaren gubitak od čak 320 miliona, a trenutno klub svakog mjeseca bilježi gubitak od 15 miliona dolara.

Zbog toga su prodali Romelu Lukaku i Ašhraf Hakimi koji su u kasu donijeli nešto više od 150 milona, dok je s klupe otišao i idejni tvorac šampionskog tima Antonio Konte koji je nakon 11 godina čekanja donio šampionski pehar na Đuzepe Meacu.

To se na sreću “nerazura” nije odrazilo previše na rezultate pošto je Inter lider u Seriji A, a ujedno je ostvaren i plasman u osminu finala Lige šampiona.

Primopredajom vlasništa Inter će postati najbogatiji klub na svijetu ispred Njukasla, dok će Saudijska Arabija postati jedan od glavnih “igrača” u svijetu fudbala odmah uz Katar (PSŽ) i Ujedinjene Arapske Emirate (Mančester siti).

Italijanskom fudbalu su neophodni bogati investitori s obzirom da neki od najuspješnih klubova poput Juventusa konstantno bilježe gubitke pa je tako torinski klub nedavno izvršio uvećanje kapitala za 366 miliona evra.

Američki investicioni fondovi su vlasnici šest klubova u Seriji A, s obzirom na krizu kupili su ih za veoma povoljne uslove, već sada troše milione dolara, međutim još uvijek čekaju na pravu zaradu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button