EVROPSKE LIGEFUDBAL

Srbin kupuje Sautempton!

Osnivač i jedan od vlasnika Junajted grupe, u okviru koje posluje i kablovski operater SBB, te televizije N1, Sport Klub, Nova S i druge, Dragan Šolak, finansiraće preuzimanje Sautemptona, trenutno 14. na tabeli Premijer lige, javlja ostvrski Skaj Njuz!

Srpski medijski magnat će, navodi se dalje u tekstu, uložiti 100.000.000 funti, odnosno oko 120.000.000 evra za kontrolni paket akcija engleskog kluba.

Prema saznanjima Skaj Njuza, posao je već dogovoren, mada nije ozvaničen.

Šolak neće biti jedini vlasnik, ali će navodno predvoditi novu kompaniju koja će razmisliti i o kupovini klubova iz drugih liga, nešto nalik onome što su šeici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uradili sa Mančester Sitijem i filijalama u SAD, Australiji, Argentini, Francuskoj, Africi…

Dio akcija u toj kompaniji imaće i bivši direktor fudbala u Brentfordu Rasmus Ankersen i Henrik Kraft, investitor iz Londona.

Trenutni vlasnik Sautemtona je Gao Jišeng, kineski biznismen koji je 2018. godine kupio 80 odsto akcija.

Šolakov proboj u Premijer ligu je prvi otkako je britanska Vlada, na predlog bivše ministarke sporta Trejsi Krauč, naložila strožiju kontrolu novih vlasnika. Sve poslije inicijative za osnivanje evropske Superlige koju je isprva podržalo i šest engleskih klubova (Mančester junajted, Mančester Siti, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Totenhem).

Cijela priča se potom zahuktala kada je bogati konzoricijum iz Saudijske Arabije preuzeo Njukasl što je razbjesnilo mnoge klubove, jer je jasno da iza tog posla stoji kraljevska porodica.

U ovom slučaju se ipak ne pominju slične etičke dileme.

Podsjetimo, prethodno su još samo dvojica Srba držali engleske klubove: Dobrivoje Tanasijević, poznat i kao Den Tana (Brentford), te Milan Mandarić (Portsmut, Lester, Šefild Venzdej).

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: hk guns
Back to top button