EVROPAKOŠARKANBAREGION

Toni Kukoč o najvećem problemu hrvatske košarke

Trostruki NBA šampion Toni Kukoč iznio je svoj stav o problemima hrvatske košarke.

Uprkos velikom broju talentovanih košarkaša, Hrvati već godinama ne uspijevaju da se kvalifikuju na najveća takmičenja.

– U posljednje vrijeme dosta govorim o tome da je naš najveći problem u tome što naši najbolji igrači ne mogu da igraju za reprezentaciju. Čak i kad dođu, oni su maksimalno istrošeni od brojnih obaveza u NBA ligi. Treba pronaći nekakvu formulu po kojoj najbolji igrači mogu igrati za svoje reprezentacije da bi se kvalifikovali na svjetska i evropska prvenstva i na Olimpijske igre. Dok se to ne dogodi, imaćemo problema. Mi imamo kvalitetnih igrača, ali naših pet, šest najboljih igrača igraju u NBA ligi. To je naš najveći problem. Kad bi igrali u punom sastavu i imali neki kontinuitet, ne vidim da bi imali problema da se kvalifikujemo na velika takmičenja – rekao je Kukoč za HRT.

– Mi iz godine u godinu imamo dobrih igrača koji igraju vrlo važne uloge u svojim ekipama u NBA ligi, ali ih ne možemo sastaviti i pronaći neki kontinuitet rada ovdje. Poznato je da reprezentacije koje imaju uspjeha na prvenstvima i na Olimpijskim igrama imaju određeni dio pravih priprema. Prije se radilo o tri-četiri mjeseca, sad je to teško očekivati, ali treba naći mjesec dana prije prvenstva da bi se nešto značajno napravilo. Ne mogu se ljudi skupiti tri dana prije turnira i da se napravi neki rezultat. To je možda bilo moguće prije, kad si imao tri, četiri ili pet igrača koji su igrali za istu ekipu, pa su se dobro poznavali i znali kako i šta da rade zajedno, a sad su to igrači koji igraju sasvim druge sheme u različitim ekipama, i od njih očekivati da se jednostavno dovedu u reprezentaciju i da kliknu u tri dana je teško očekivati. Teško je i nezahvalno očekivati da košarkaši tako nešto mogu uraditi.

Kukoč je prokomentarisao i savremeni stil NBA u odnosu na njegovo vrijeme u ligi.

– Drugačije je, sad se mnogo više šutira nego u naše vrijeme. Doduše, kad pričaš s generacijama od prije 50 godina, oni misle da su oni igrali najbolju košarku, svaka generacija misli da su upravo oni igrali najbolju košarku – istakao je Kukoč.

“Drugačije je, sad se mnogo više šutira nego u naše vreme. Doduše, kad pričaš s generacijama od pre 50 godina, oni misle da su oni igrali najbolju košarku, svaka generacija misli da su upravo oni igrali najbolju košarku”, istakao je Kukoč.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button