OSTALI SPORTOVIZIMSKI SPORTOVI

AFERA VALIJEVA Ili nesrećan slučaj ili smišljen plan

Eteri Tutberidze, koja trenira 15-godišnju klizačicu Kamilu Valijevu, kazala je danas da je sigurna da je Valijeva “čista i nevina”.
Ona je razgovarala za rusku državnu televiziju nakon što je zagrlila svoje čudo od djeteta u umjetničkom klizanju, nakon subotnjeg treninga.
Budućnost Valijeve na Olimpijskim igrama u Pekingu visi o koncu nakon zapanjujućeg otkrića da je bila pozitivna na zabranjeni lijek za srce prije nego što je pobijedila na timskom takmičenju u ponedeljak. Čudno je što je za objavljivanje pozitivnog izvještaja o testu bilo potrebno više od šest sedmica.
Ona bi trebalo da se ponovo takmiči u utorak u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji. Do tada, Sud za sportsku arbitražu (CAS) treba da presudi o njenom slučaju iz zatvorene sale za sastanke na drugom spratu hotela u Pekingu.
Portparolka Ruske federacije umjetničkog klizanja rekla je državnoj novinskoj agenciji RIA da se odluka o tome da li će ona izaći na led u ženskom singlu očekuje do 16 časova.
Valijeva je jedna od najmlađih sportistkinja koja je ikada bila pozitivna na doping na Olimpijskim igrama.
Ranije su olimpijski zvaničnici rekli da bi pozdravili antidoping istragu o ruskim ljekarima, trenerima i članovima njene porodice.
Član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Dik Paund rekao je za Rojters da će Rusiji možda biti potreban olimpijski „tajm aut“ nakon najnovijeg doping skandala.
Prošlo je više od šest nedjelja između uzorka koji je uzet 25. decembra i datuma objavljivanja rezultata 8. februara, kada je laboratorija u Stokholmu obavijestila da je pozitivna na zabranjeni lijek za srce trimetazidin.

– Nejasno je zašto je sportista sa sumnjom na doping 25. decembra dobio dozvolu da se takmiči na Igrama – rekla je Tutberidze ruskoj državnoj televiziji i dodala:

– Ili je to nesrećan splet okolnosti, ili je to veoma dobro isplaniran plan. Nadam se da nas naši zvaničnici neće napustiti i da će braniti naša prava i dokazati našu nevinost – rekla je Tutberidze.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: 뉴토끼
Back to top button