BIHKOŠARKA

Da li je realno? KS BiH traži od FIBA da “zmajevi” ne igraju u Litvaniji zbog situacije u Ukrajini

Čelnici Košarkaškog saveza BiH podnijeli su zahtjev Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) za odgađanje kvalifikacione utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Litvanije, zbog kako su naveli, situacije u zemljama koje graniče sa Rusijom.

Oni smatraju da bi ekipa bila izložena sigurnosnom riziku zbog situacije u Ukrajini iako Litvanija ne graniči sa Rusijom, kao ni sa Ukrajinom od koje je “razdvaja” cijela Bjelorusije, pa je pitanje da li će FIBA odobriti ovaj zahtjev, naročito što je kalendar takmičenja i ovako pretrpan.

– U saglasnosti sa stručnim štabom i igračima, donijeli smo odluku da reprezentacija BiH ne putuje jutros zajedno sa selekcijom Litvanije čarterom u Viljnus, kako je prvobitno planirano. Smatramo da je stanje u tom dijelu Evrope, najblaže govoreći, veoma zabrinjavajuće. Tokom dana se očekuje i da litvanski parlament donese odluku o proglašenju vanrednog stanja, što dovoljno govori. U takvim okolnostima, smatramo da bi bilo najbolje odgoditi utakmicu – rekao je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan za medije u Sarajevu.

Sada je sve na FIBA, koja mora da donese odluku vrlo brzo. Dešavanja u Ukrajini zaustavila su sport u ovoj zemlji, ali su recimo sinoć u ruskom Permu igrale reprezentacije ove zemlje i Holandije.

BiH je sinoć poražena je Litvanije rezultatom 78:77 u trećem kolu kvalifikacija za SP.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button