EVROPSKE LIGEFUDBAL

Haland i paket od 355.000.000! Bogatstvo ide njegovom ocu i Rajoli

Gdje će Erling Haland? Ko će dobiti trku za jednog od najtraženijih fudbalera današnjice? Kako se bliži ljeto ovo pitanje opsjeda fudbalske zaljubljenike, jer stručnjaci procjenjuju da će Norvežanin uz Kilijana Mbapea obilježiti narednih petnaestak godina na najvećoj pozornici.

Stvar je, dakle, jasna – ko dođe do Halanda napraviće gigantski posao i etablirati se kao klub najviših ambicija za dug period. Dok o marketinškom efektu ne treba trošiti riječi.

Svjesni su svega toga i sam Haland i ljudi koji ga okružuju, odnosno ono što brinu o njegovoj karijeri. Imajući sve to u vidu – razumije se i učinak gorostasnog golgetera u dosadašnjoj karijeri – nema ni najmanje sumnje da će transfer-paket Dortmundovog superstara biti jedan od najvećih u istoriji sporta.

Ovdje ne govorimo isključivo o obeštećenju koje će Borusija dobiti – jer dobro je poznato da ono neće reflektovati Halandovu pravu vrijednost – već o čitavom poslu, iliti kompletnoj sumi novca što će biti izdvojena na raznim nivoima i za različite ljude koji bi trebalo da taj posao realizuju.

U najužem krugu favorita za njegovo dovođenje navodno su Mančester siti i Real Madrid, dok cifre o kojima ćemo pisati i koje slijede guraju Barselonu i Bajern i drugi plan. Doduše iz različitih razloga.

Barsa ne djeluje dovoljno finansijski potentno da izgura cijelu priču, mada polako staje na noge u svakom smislu, dok dobri poznavaoci prilika u klubu iz Minhena tvrde da Bavarci neće “razbijati kasu”, pogotovo ukoliko u narednim nedeljama Robert Levandovski stavi paraf na novi ugovor.

U svakom slučaju, ko god da krene u veliku misiju moraće da ide “preko granice bola”, tvrdi njemački Bild, jer čitav paket koštaće preko 355.000.000 evra!

Najveći dio ove cifre otpada na Halandovu platu koja će na bruto nivou iznositi oko 40.000.000 evra. Pod pretpostavkom da će ugovor biti na pet godina, znači da će njegov novi klub morati da iskešira 200.000.000 evra.

O obeštećenju, odnosno izlaznoj klauzuli, sve se već zna. U osnovi ona će iznositi 75.000.000 evra, s tim da bi mogla da naraste na 85.000.000 u slučaju Halandovog dobrog učinka u prvoj sezoni u novom klubu.

Na bonuse će otići ozbiljna suma takođe. Igračev otac Alf Inge trebalo bi da inkasira 30.000.000, jer od njegovog uticaja u dobroj mjeri zavisiće gdje ovaj nastavlja karijeru. Imajući u vidu da je nekadašnji vezista nastupao za Mančester siti, mnogi „građanima“ daju najveće šanse u ovoj trci…

A pita se Mino Rajola. I te kako se pita, pa je tako za sebe odredio još veće bonuse. Na konto konsultantske provizije i kupca naplatiće 40.000.000, a od Borusije dodatnih 10.000.000.

Pa kad se sve to sabere… Skuplji od ovog paketa možda je samo onaj Nejmarov, kada je prelazio iz Barselone u Pari Sen Žermen.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: bio ethanol burner
Back to top button