FUDBALREGION

Piksi: Zašto ne igraju? To nije moj problem

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi obatio se na konferenciji za medije uoči prijateljskih utakmica, u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo.

“Orlovi” će 24. marta gostovati Mađarskoj, dok će 29. igrati sa Danskom u Kopenhagenu.

Na samom početku, jedan od novinara je selektoru odao priznanje da je jedini tokom čitavih kvalifikacija vjerovao u uspjeh.

– Činjenica da smo imali uspešan period, pogotovo kada su kvalifikacije u pitanju, od početka smo bili puni optimizma, sa pravom. Verovao sam u igrače. To je trebalo samo složiti na pravi način, u čemu smo uspeli. To se videlo u utakmicama. Taj novembar i Lisabon, bili su samo jedan rezultat koji nas je učinio ponosnim sve. Po prirodi sam optimista. Drago mi je da sam taj optimizam preneo na ostale aktere tj. na moje saradnike, igrače, kompletnu srpsku fudbalsku javnost. Zadovoljstvo je još veće da smo uspeli, ne samo da se kvalifikujemo, već smo to uradili sa stilom, igrom koja pleni, koju želim da vidim. Igrači su to prihvatili na najbolji mogući način. Nastavićemo u tom ritmu. Verujemo da je budućnost lepa, ali da bismo postigli to što želimo, moraćemo puno da radimo i verujemo u to što radujemo. Nemam dilemu da će srpski fudbal ići ovim putem.

Pojedini reprezentativci nemaju naročito veliku minutažu.

– Kada bih gledao ko koliku minutažu ima, bolela bi me glava, imao bi dosta problema. Gledam samo individualni kvalitet koji poseduju. Zašto ne igraju, to nije moj problem, već problem njihovih trenera.

O Strahinji Erakoviću, koji pruža dobre partije u dresu Zvezde.

– Prošle godine sam Dejanu Stankoviću rekao, nisam ni bio selektor tada, za malog Erakovića. Gledao sam neke utakmice, pokazao je odličan potencijal. Drago mi je da nisam pogrešio u tome. Napreduje, to se vidi iz utakmice u utakmicu. Nije ni on bio nešto standardna prošle godine, ako ćemo da gledamo njegovu minutažu. Dosta raduje to, dobar je benefit za srpski fudbal.

O Gudelju.

– Znao sam pre par godina da je polivalentan igrač. Može da odigra nekoliko pozicija. Neko mi je govorio da može i desnog beka da odigra i desno krilo. Ja sam mu rekao ‘Pa dobro, može i da brani’ (smeh).

O Strahinji Pavloviću, koji ima slabu minutažu u Bazelu.

– Svoje mišljenje neću menjati. Imam formirano mišljenje o svim igračima i to teško neko može da promeni. Naravno da je bolje da igra, ali u nacionalnom timu ja odlučujem. Povlačim poteze za koje mislim da su najbolji u tom momentu. Pratimo sve što se dešava, pratimo potencijalne reprezentativce. To što je otišao u Bazel, igra, pa ne igra. Tako je bilo i pre Lisabona, pa je odigrao maestralnu utakmicu. To što nije imao veću minutažu, nije ostavilo traga na njemu. Znamo njegove ljudske kvalitete, odigrao bi bez jedne noge za reprezentaciju.

U plej-ofu kvalifikacija mogli bi da se sastanu Italija i Portugal. Da li će ga možda Roberto Mančini zvati za savet?

– Ne verujem da će me zvati. On je dovoljno dobar, iskusan trener. Verujem da mu moj savet neće biti od velike pomoći, niti mu je potreban.

Da li je rezultat važan u prijateljskim utakmicama?

– Rezultat me ne zanima. Prijateljske utakmice su nešto što moramo da odigramo jer je to na programu. Uvek je lepše pobediti sa stilom, znanjem, ali i da dođe do kiksa, da se ne pobedi… Da li će to promeniti nešto? Neće, jer nema važnost. Naravno da neću reći igračima da idemo da izgubimo. U Budimpeštu i Kopenhagen idemo da dobijemo utakmice.

O Dušanu Vlahoviću.

– Po meni je izabrao dobru sredinu. Juventus je jedan od najvećih timova u Evropi, u Italiji se zna… Mlad je i ne treba se očekivati da svaku utakmicu rešava, da da gol, dva ili tri. Razumem i medije i sve što se izdešavalo oko prelaska njegovog u Juventus. Radi se o jednom momku koji je profesionalan, strahovito voli trening, napredak. Njegova razmišljanja su impresivna za godine koje ima. Čvrsto stoji na zemlji, što je jako dobro i to je pokazatelj da će njegova karijera ići samo gore. Dao on gol ili ne, ne znači meni ništa. On je igrač koji radi za ekipu, kreće se i to za trenera jako puno znači. Da li će gol doći ili ne, ko to može da predvidi.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: 토렌트
Back to top button