FUDBAL

Zajednička kandidatura Britanije i Irske za EURO 2028

Čak pet fudbalskih saveza izrazilo je interesovanje za zajedničko organizovanje Evropskog prvenstva 2028. godine. U kandidaturi bi učestvovali Engleska, Škotka, Sjeverna Irska, Vels i Republika Irska.

Poslije Evropskog prvenstva koje se igralo u više zemalja 2021. godine UEFA se vratila starom običaju da jedna zemlja bude organizator. 2024. će EURO biti u Njemačkoj, a 2028. bi mogao da bude u Britaniji i Irskoj.

Pet fudbalskih asocijacija je potvrdilo da imaju želju da se kandiduju za domaćinstvo Evropskog prvenstva, dok su ostale kandidature veoma daleko od realziacije. Pominjalo se da bi skandinavske zemlje mogle zajedno da naprave ovaj turnir, dok se pominjalo i da slično namjeravaju Španija i Portugal, Turci nikada nisu do kraja odustali od ove ideje, ali djeluje da nisu u tome ozbiljni, baš kao ni Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija koje nisu odmakle dalje od najave iz februara 2019. da bi željele nekad u budućnosti da organizuju ovako veliki turnir.

Činjenica je da Evropsko prvnestvo neće moći da se organizuje u jednoj zemlji još mnogo puta jer baš nema mnogo država koje mogu da istrpe tako veliki turnir niti imaju tako veliku infrastrukturu. Zato je vrlo vjerovatno da je takmičenje u Njemačkoj i posljednje u kojem ćemo gledati sve utakmice u jednoj državi.

Engleska, Sjeverna Irska, Škotka, Vels i Republika Irska imaju pregršt velikih gradova koji bi mogli da budu domaćini sa ozbiljno velikim stadionima, infrastruktura je bez premca, a isto tako fudbalska tradicija i interesovanje za ovaj sport u ovim zemljama su bez premca bilo gde u svijetu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button