EVROPSKE LIGEFUDBAL

Nova pravila finansijske kontrole: Opet Englezi profitiraju

UEFA je najvila uvođenje novih propisa koji bi trebalo da kontrolišu poslovanje fudbalskih klubova. Finansijski fer-plej odlazi u istoriju, međutim ideja da u evropski fudbal bude uveden američki model, u vidu neke vrste “seleri kapa”, nije prošla.

Kako je pre nekoliko dana pisao Njujork tajms, evropska kuća fudbala izašla je u susret najbogatijim klubovima time što nije uvela klasično ograničavanje plata, već je najavila pravilo po kom će na prihode igrača i amortizaciju transfera moći da se troši maksimalno 70 odsto prihoda.

Iz Italije stižu negativne ocjene najavljenih promjena. Tamošnji mediji pišu kako će bogatiji na ovaj način postati još bogatiji, odnosno kako će jaz između Premijer lige i ostalih takmičenja biti samo veći.

Ekipe iz Premijeršipa imaju daleko najveće prihode zahvaljujući astronomskim ugovorima o kolektivnim TV pravima, pa će tako imati pravo da izdvajaju daleko najviše novca i za transfere i za plate.

Primjera radi, gotovo svaki tim iz donjeg dela tabele Premijer lige, moći će u najmanju ruku finansijski da parira najvećim klubovima Italije.

Ideja Uefe je da u budućnosti kazne ne budu novčane, već da klubovi koji prekrše pravila budu degradirani: iz Lige šampiona se ispada u Ligu Evrope; iz Lige Evrope u Ligu konferencije.

Na ovaj način bi najbogatiji bili primorani da povedu više računa o svom poslovanju. U suprotnom – neće igrati Ligu šampiona.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

Back to top button