FUDBAL

U iščekivanju Svjetskog prvenstva: Još 12 ulaznica za Katar

Selekcija Kanade postala je 20. koja je obezbijedila učeće na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Plasman na Svjetsko prvenstvo pre njih je ostvarila Srbija, Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Brazil, Argentina, Ekvador, Urugvaj, Katar, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija.

Od preostalih 12 učesnika, tri će dati Evropa, pet Afrika, a iz kvalifikacione grupe Sjeverna i Centralna Amerika doći će još dvije ekipe.

Posljednja dva učesnika će odlučiti plej-of. Petoplasirana ekipa iz Azije će igrati protiv petoplasirane ekipe iz južnoameričkih kvalifikacija i četvrtoplasirana ekipa iz Sjeverne i Centralne Amerike protiv predstavnika Okeanije.

Evropa – prilika za makedonsko čudo

Fudbaleri Portugala i Sjeverne Makedonije, odnosno Poljske i Švedske sastaće se utorak u finalu baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Portugal je u posljednjem kolu kvalifikacija ostao bez prvog mjesta u Grupi A pošto je poražen od Srbije u Lisabonu sa 2:1 pogotkom Aleksandra Mitrovića. Izabranici Fernanda Santoša su nakon toga pobijedili Tursku sa 3:1 u polufinalu baraža.

Na drugoj strani, Sjeverna Makedonija je kvalifikacije završila kao druga u Grupi J, iza Njemačke. Ta selekcija je pobijedila Nijemce sa 2:1 u Duisburgu, prije nego što je napravila senzaciju eliminacijom Italije slavivši sa 1:0 u Palermu.

– Svi su znali šta će se desiti osim naroda Sjeverne Makedonije. Ovo je finale, a finale je veoma teško. Bio sam dio takvih utakmicama i znam o čemu govorim. Na kraju, ovo su utakmice u kojima treba pobijediti. Pristupićemo utakmici s istim poštovanjem koje smo pokazali protiv Turske – rekao je Santoš.

Selektor Sjeverne Makedonije Blagoja Milevski istakao je da njegova ekipa ne želi da se zaustavi poslije pobjede u Palermu.

– Pobijedili smo jedan od najboljih timova na svijetu. Nećemo stati ovdje, imamo još jedan korak do Svjetskog prvenstva. Na dobrom smo putu da potvrdimo zašto smo među 20 najboljih timova u Evropi – rekao je on.

U drugom finalu baraža, Poljska će dočekati selekciju Švedske. Poljska, koja je bila drugoplasirana u Grupi I iza Engleske, prošla je u finale plej-ofa nakon što je Rusija suspendovana iz takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Švedska, drugoplasirani tim iz Grupe B, na drugoj strani, “preživeo” je Češku u polufinalu baraža slavivši sa 1:0 poslije produžetaka.

– Ne znam da li bi nam igra iz polufinala protiv Češke bila dovoljna protiv Poljske. Nećemo igrati na isti način, jer Poljska igra drugačije – rekao je selektor Švedske Jane Anderson.

Njegov kolega na klupi Češke Česlav Mihnevič je naveo da je njegov tim dobro “proučio” Švedsku i da zna šta može da očekuje od njih.

– Oni su veoma dobar, veoma dobro organizovan tim, u to nema sumnje. Ali, imaćemo svoj plan za ovu utakmicu – rekao je on. Utakmice u Portu i Hožovu počinju u 20.45.

Posljednji putnik za Katar iz Evrope biće poznat u junu. ;Vels će tada biti domaćin finala baraža, a za protivnika će imati boljeg iz meča Škotska – Ukrajina, koji je odložen za jun zbog rata u Ukrajini.

Žreb grupa za Svjetsko prvenstvo zakazan je za 1. april u Dohi.

(B92)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button