TENIS

Evo do kada je Novak sigurno na prvom mjestu

Novak Đoković ne mora da igra na teniskim turnirima i svejedno ostaje prvi teniser svijeta. A onda i kada se vrati na teren i odigra slabo, ponovo pomjera granice.

Tako je u subotu stigla i matematička potvrda da će Novak Đoković biti najbolji teniser svijeta makar do 9. maja ove godine!

Poraz Aleksandra Zvereva od Stefanosa Cicipasa u polufinalu mastersa u Monte Karlu označio je produžetak Srbinove vladavine svetskim tenisom. Nijemac je imao teoretsku šansu da za desetak dana prestigne Đokovića na prvom mjestu, ali je za to prvo morao da osvoji turnir u Kneževini Monako.

Kako to nije uspeo, sada više nije moguće da Novaka bilo ko prestigne prije 9. maja, što znači da će Đoković stići do 368. nedelje na vrhu ATP liste i opasno se približiti apsolutnom teniskom rekordu.

Taj apsolutni rekord trenutno drži Štefi Graf. Ona je u ženskom tenisu postavila nezamislive granice od 377 nedjelja na vrhu WTA liste, a sada bi Đoković mogao da je prestigne u cjelokupnom svjetskom tenisu.

On je još u martu 2021. oborio rekord u muškoj konkurenciji, već je na više od 50 nedjelja ispred Rodžera Federera (310 nedelja), a i pored toga što je ove godine odigrao tek četiri meča na dva turnira, Novak ima šansu da ponovo ispiše istoriju.

Đoković bi 378. nedelju najranije mogao da dočeka 11. jula ove godine, što znači da bi morao da neprekidno bude prvi na ATP listi sve do nakon Vimbldona, a to će biti praktično nemoguća misija.

Razlog je taj što će Novak morati da brani po 2.000 bodova i na Rolan Garosu i u Londonu, a da ne pominjemo i ostale turnire na kojima je igrao.

(Srpskainfo)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button