FUDBALREGION

Kako je Partizan mogao doživjeti najubjedljiviji poraz u istoriji, zašto je Čolić poništio Piksiju čist gol u derbiju…

Zvanična promocija knjige o Draganu Stojkoviću Piksiju zakazana je za 18. maj, ali je ista “svjetlost dana” već ugledala u ponedeljak i dostupna je u knjižarama.

Knjiga “Piksi 10” predstavlja karijeru jedne od najutetičnijih “desetki” svjetskog fudbala: od dana kada je sa drugarima iz ulice jurio za loptom po prašnjavim terenima Pasi Poljane, do veličanstvene noći u Lisabonu kada je pobjedom protiv Portugala ispunio obećanje dato naciji na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Autor knjige je Nebojša Petrović, koji je više od 30 godina neposredni svjedok Stojkovićevih podviga u igračkoj, funkcionerskoj i trenerskoj ulozi, knjiga obiluje autentičnim anegdotama, memoarima i interesantnim detaljima iz života i karijere niškog umjetnika u kopačkama, a jedna od njih je vezana i za večiti derbi koji je odigran na proljeće 1987. godine.

– Prvi Derbi u oktobru 1986. imao je ogroman naboj, sve je prštalo od emocija. Krcat JNA, večernji termin. Kada smo izašli na zagrijavanje, gledao sam samo na tribine, nisam mogao da vjerujem da je tako. Bio sam impresioniran ambijentom i to je u značajnoj meri uticalo na moju partiju na terenu. Nismo igrali dobro i Partizan je zasluženo pobijedio sa 2:0. Naravno, kada izgubiš u derbiju, goriš od želje za revanšom i jedva čekaš narednu utakmicu. U toj drugoj je sve došlo na svoje mjesto. Natjerao sam sebe da razmišljam isključivo o fudbalu, nije me uopšte zanimalo šta se dešava na tribinama, rekao je Stojković i dodao:

– Krenuli smo furiozno i Partizan je poslije pola sata ličio na boksera koji je dobio udarac u bradu i tetura se po ringu očekujući svakog časa gong za kraj meča. Počeli su golovi… jedan, drugi, treći. Onda dolazi i četvrti, Musemićeva lopta u prostor, ja dolazim iz dubine, bio sam bar tri metra iza posljednjeg igrača Partizanove odbrane, driblam Omerovića i iz mrtvog ugla šaljem loptu u mrežu. Dešava se nešto nevjerovatno, Dušan Čolić poništava gol zbog ofsajda, iako nije bilo nikakve signalizacije njegovog pomoćnika. Pošto je to bilo u 36. minutu, vrlo brzo je odsvirao kraj prvog poluvremena i kad smo krenuli ka tunelu, ja ga pitam: ‘Majstore, da li je moguće da si samo ti vidio ofsajd?’. A znaš šta mi je Čolić odgovorio? Kaže: ‘Pa mnogo je, dosta vam je 3:0’. Ok, bar je bio iskren – nasmijao se Piksi od srca i dodao – Da je priznao gol, mislim da bi Partizan doživio jedan od najtežih poraza u svojoj istoriji. Tek sam poslije te utakmice shvatio šta za navijače znači pobjeda u Derbiju. Ta radost, ta sreća. To je nešto neopisivo, sjeća se sadašnji selektor Srbije

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: click now
Back to top button