FORMULAMOTOSPORT

RASEL O SPRINT KVALIFIKACIJAMA Nisam zadovoljan

Vozač Mercedesa Džordž Rasel priznao je da nije naročiti ljubitelj sprint kvalifikacija Formule 1, te da bi one trebalo da budu duže.

Prvi trkački vikend u tom formatu bio je prije nekoliko dana na Imoli i do kraja sezone će se održati još u Austriji i Brazilu. Sprint kvalifikacije se održavaju subotom u trajanju od 100 kilometara i određuju startni poredak za nedjeljnu trku. Vozači su slobodni u odabiru guma koje će koristiti u sprint kvalifikacijama, a najveći broj njih se odlučio da koristi meke pneumatike na Velikoj nagradi Emilije Romanje.

Samo tri vozača su se opredijelila za srednje-tvrde pneumatike. Osam najbolje plasiranih vozača na kraju subotnjeg sprinta dobijaju bodove. Međutim, mišljenja među vozačima i ljubiteljima Formule 1 su podijeljenja od uvođenja novog formata u 2021. godini. Uprkos tome timovi su izglasali povećanje broja trkačkih vikenda tog formata, 2023. će ih biti čak šest.

– Nisam veliki ljubitelj sprint kvalifikacija, iskreno. Trebalo bi da budu 50 posto duže ili da bar malo duže traju kako bi se javila degradacija pneumatika. Vozači bi više obraćali pažnju na očuvanje pneumatika i to bi napravilo razliku. U ovom trenutku, tokom cijelog sprinta možemo da vozimo bez kalkulisanja i razlike nisu dovoljno velike da bismo vidjeli dovoljno preticanja, osim ako se neki vozači u petak ne kvalifikuju na iznenađujućim pozicijama kao što je to bio slučaj u Imoli – rekao je 24-godišnji Rasel.

Britanski vozač je sprint završio na 11. mjestu, a tokom nedeljne trke u Italiji napredovao je do četvrte pozicije, najviše zahvaljujući incidentu koji su u prvom krugu imali Karlos Sains i Danijel Rikardo.

Rasel je jedini vozač koji je sve trke ove sezone završavao na jednom od prvih pet mesta i trenutno se nalazi na četvrtoj poziciji u šampionatu sa 49 bodova.

Sljedeći trkački vikend na programu je od 6. maja u Majamijuj

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button