FORMULAMOTOSPORT

Ferstapen prvi pobednik VN Majamija!

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na prvoj Velikoj nagradi Majamija u istoriji, koja je vožena kao peta runda ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Holandski automobilista je na ulicama Majamija upisao treću pobjedu ove sezone, a 23. u karijeri, ispred Šarla Leklera u Ferariju. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se drugi vozač italijanskog tima Karlos Sains junior.

Ferstapen je ključni potez na putu do trijumfa izveo na startu, kada je pretekao Sainsa, a potom je strpljivo čekao svoj trenutak da napadne Leklera. Priliku za to je dobio na početku devetog kruga, a iako je Monegašanin u finišu pokušao da ga ugrozi, nije uspio u svojim namerama.

Do usporavanja trke je došlo poslije incidenta između vozača Meklarena Landa Norisa i Pjera Gaslija u bolidu Alfa Taurija u 41. krugu.

Kada je trka nastavljena do kraja je ostalo 11 krugova, Lekler je dugo bio manje od sekunde iza Ferstapena, ali zapravo nijednog trenutka nije mogao da ga napadne. Iza njih dvojice Sains je bio na sigurnom putu do treće pozicije do izlaska bezbednosnog vozila, da bi potom trpio ozbiljne napade drugog vozača Red Bula Serhija Peresa. Meksikanac je u jednom trenutku čak i uspio da se nađe ispred njega, ali je Sains pametno odreagovao i vratio se na treću poziciju.

Peres je na kraju morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, sa dvije sekunde zaostatka u odnosu na podijum, a osam sekundi ispred Džordža Rasela u Mercedesu. Britanac je po nove pneumatike otišao tek kada je trka usporena, a do petog mjesta je došao pretekavši timskog kolegu Luisa Hamiltona. Obojica su se poprilično mučili protiv Valterija Botasa u Alfa Romeu, a greška finskog automobiliste omogućila im je prolaz, dok je on kao sedmoplasirani prošao kroz cilj.

Osmo mjesto zauzeo je vozač Alpina Esteban Okon, i to posle starta sa začelja poslije propuštenih kvalifikacija, ispred timskog kolege Fernanda Alonsa. Dvostruki svjetski šampion je došao do devetog mjesta uprkos kazni od pet sekundi zbog kontakta sa Gaslijem, a posljednji bod pripao je Aleksu Albonu u Vilijamsu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button