EUROKUPOVIFUDBAL

Potvrđena reforma Lige šampiona: Dodatna tri mjesta bogatima, jedno “malim”

Evropska fudbalska federacija (UEFA) zvanično je potvrdila ono o čemu se pričalo prethodnih dana – mijenja se sistem takmičenja u Ligi šampiona.

Od sezone 2024/2025 umesto dosadašnja 32 tima, elitno evropsko takmičenje će biti prošireno na 36 učesnika.

Prema novom sistemu će se igrati po “švajcarskom modelu”, gdje će svi biti rangirani na jednoj tabeli, a igraće se osam utakmica, po četiri kod kuće i na strani, umesto dosadašnjih grupa.

Umjesto igranja u grupi kod kuće i na strani, sada će svakoga puta biti različit protivnik, svaka utakmica od ovih osam će biti protiv razlčitog rivala, što kod kuće, tako i na strani. Ono što je olakšavajuće, jeste to što će ekipe biti podijeljene po šeširima, kako bi svako igrao s rivalom približne snage.

Kada se odigraju sve utakmice, prvih osam će otići direktno u osminu finala, dok će baraž obuhvatiti timove od devete do 24. pozicije, gdje će uslijediti dvomeč kako bi se pronašli i preostali timovi učesnici osmine finala.

Ovakve promjene se očekuju i u Ligi Evrope i u Ligi konferencija.

Dodatna četiri mjesta u Ligi šampiona će ići po sljedećem prinicpu:

– Jedno mjesto će pripasti petoj zemlji na Uefinoj rang listi, što trenutno pripada Francuskoj.

– Jedno mjesto je rezervisano za ekipu iz kvalifikacija, odnosno za “šampionski put” koji su igrali i timovi iz Srbije. Do sada je slučaj bio da odatle četiri ekipe igraju u Ligi šampiona, sada će ih biti pet.

– Dva mjesta su za lige koje su osvojile najviše bodova na Uefinoj rang listi. Primjera radi, ove sezone su to Holandija i Engleska.

Dakle, veliki su dobili tri dodatna mjesta, a mali samo jedno. Očekivano?

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: calm music
Back to top button