FUDBAL

NAJVAŽNIJE USPOMENE NA KRILIMA I KABINI Predstavljen avion posvećen Maradoni

Privatni mali avion posvećen legendarnom argentinskom fudbaleru Dijegu Maradoni predstavljen je danas u Buenos Ajresu, uoči putovanja koje će se završiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Avion nazvan Tango D10S je kapaciteta 12 sjedišta i osmišljen je kao leteći muzej kao počast slavnom Argentincu, koji je umro od srčanog udara u novembru 2020. godine. Predstavljanju aviona prisustvovale su Maradonine ćerke Dalma i Đanina.

Na trupu aviona dominira slika Maradone kako ljubi pehar Svjetskog prvenstva, koji je osvojio sa Argentinom 1986. godine, a njegov lik je i na repu. Avion je ukrašen bojama argentinske zastave, kao i slikama i memorabilijama jednog od najboljeg fudbalera svih vremena.

Na krilima aviona su slike oba gola koja je Maradona postigao u utakmici četvrtfinala Svjetskog prvenstva protiv Engleske (2:1), od kojih je prvi nazvan “Božja ruka”, a pobjedonosni se smatra jednim od najljepših golova svih vremena.

Navijači koji budu putovali avionom moći će da ostave poruku Maradoni i da sa njim komuniciraju putem vještačke inteligencije.

– Mislim da je ovo sjajna ideja, jer je on najbolji igrač u istoriji. Ovo Svjetsko prvenstvo biće naše prvo bez Maradone, mnogo nam nedostaje, ali on je za nas uvijek tu. Mi igrači iz generacije 1986. uvijek pričamo o njemu i sjećamo se anegdota i kako nas je vodio do osvajanja Svjetskog prvenstva – rekao je bivši argentinski reprezentativac Serhio Batista.

Kompanija koja je finansirala projekat „Give and Get“, navela je da će u početku nuditi privatne letove samo po Argentini, a da je ideja da avion putuje do Meksika, Napulja i Dubaija, mjesta koja su bila značajna za Maradonin život.

Avion će otputovati u Katar na Svjetsko prvenstvo, a zatim će biti stavljen na aukciju odakle će sredstva biti uplaćena u humanitarne svrhe.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button