BORILAČKI SPORTOVIJUDO

BRAT BRATA NE OSTAVLJA Džudisti Banjaluke jedini učesnici iz Evrope na turniru u Rusiji

Džudisti DŽK Banjaluka biće jedini učesnici iz Evrope na Međunarodnom turniru u Sankt Peterburgu, a predsjednik kluba Zoran Ćup kaže da nije postojala nikakva mogućnost da odbiju poziv pobratima iz kluba Turbostrojitelj, inače vrlo bliskom predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

 U vremenu kada ruski sportisti, klubovi i reprezentacije trpe sankcije zbog vojne operacije u Ukrajini, na adresu Banjalučana stigao je poziv koji se ne odbija, čak ni u slučaju da nakon nastupa budu sankcionisani.

– Džudisti se vode srcem, a uvijek smo tu za prijatelje posebno kad se nalaze u nevolji. Pravi prijatelji, braća se pokazuju u nevolji, u dobru je lako dobar biti. Niko se brata ne odriče. Ovo je naš treći odlazak u Sankt Peterburg i vrlo sam ponosan što ćemo biti jedini klub iz Evrope. Obično na turniru učestvuju džudisti iz 17, 18 zemalja svijeta, pa iako osim nas neće biti Evropljana taj broj se neće smanjiti, jer učestvuju klubovi iz većine zemalja nekadašnjeg SSSR-a – rekao je Ćup.

Zbog situacije koja je potresla cijeli svijet i transfer u najveću zemlju planete moguć je samo iz Beograda. Avionske karte skuplje su troduplo u odnosu na 2019. godinu, pa je u pomoć priskočio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– On je čovjek koji razumije sport i veliko mu hvala zbog toga što nam je platio avionske karte koje za deset članova koštaju 20.000 maraka. Bez te pomoći i pored ogromne volje jednostavno ne bismo mogli da otputujemo – rekao je Ćup.

Ekspedicija iz Banjaluke od deset članova danas leti u Sankt Peterburg, a turnir počinje sutra i traje do 17. juna. Turnir se održava u dane kada je ovaj grad domaćin Ekonomskog foruma, pa nema sumnje da će sve biti na najvišem mogućem nivou. Posebno jer on nosi naziv po pokojnom Anatoliju Rahljinu velikom treneru i praktično drugom ocu Vladimira Putina. Prvi čovjek Rusije nekoliko puta do sada je otvarao turnir, za koji trener u DžK Banjaluka Dejan Ćup kaže da je jači od Evropskog prvenstva u konkurenciji kadeta.

– Ovo je sigurno najjače takmičenje na kojem učestvujemo. Džudo se u Rusiji i zemljama nastalim raspadom Sovjetskog saveza trenira u školama, pa je turnir u neku ruku jači od kontinentalnog šampionata. Na prvenstvu Evrope nastupa po jedan predstavnik svake zemlje, dok ovdje u jednoj kategoriji može da nastupi više džudista iz iste zemlje – zaključio je Ćup.

Aduti Banjaluke

Trener Dejan Ćup zna da će konkurencija biti paklena, ali očekuje da bi neko od njegovih osam aduta mogao da ostvari zapažen rezultat.

– Neki su išli ranije sa nama, a nekima je ovo prvi put. Oni koji nisu bili sigurno ne mogu da zamisle nivo takmičenja. Nadamo se da bi Darija Stojanović, David Ožegović, Marko Surčević, Mihajlo Ćulum ili neko peti mogao da priđe blizu borbama za medalju. To bi bilo sjajno, a osvojeno odličje ravno podvigu – rekao je Ćup.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button